<p>Anco van den Berg neemt overal en altijd zijn fototoestel mee. (Foto: Harald Kouseband)&nbsp;</p>

Anco van den Berg neemt overal en altijd zijn fototoestel mee. (Foto: Harald Kouseband) 

(Foto: )

Anco van den Berg: ‘Fotografie is mijn grootste levensvreugde’

Veenendaal - Als klein jongetje gluurde Anco van den Berg al stiekem in de donkere kamer van zijn vader om te zien hoe zwart-wit foto’s werden ontwikkeld. “Dat wonder om iets wat echt bestond op papier terug te zien, intrigeerde mij enorm”, zegt de 52-jarige Veenendaler.

Door Kelly van Straten

Fotografie is de rode draad in het leven van Anco.
Zijn eerste camera kreeg hij van zijn opa en oma. “Een pocketcamera, zo een die je uit elkaar kon trekken”, weet Anco nog goed.
Toch kon hij niet van zijn nieuwe aanwinst genieten. “Al mijn vrij tijd ging op aan het helpen van mijn moeder in haar zaak. En het ontwikkelen van een rolletje kostte veel geld, dus ik kon niet zomaar in het wilde weg plaatjes schieten.”

Telefoon camera

Toen hij op zijn vijftiende als matroos op de binnenvaart ging werken, was er nog minder tijd voor fotografie. “Daar had ik helemaal geen tijd meer voor en ook de jaren daarna heb ik alleen maar gewerkt.”
Totdat hij vrachtwagenchauffeur werd en tijdens zijn ritten naar het buitenland zijn telefoon als camera gebruikte. “Dat was fijn, want onderweg zag ik zoveel mooie dingen.
Het was gewoon heerlijk om dat vast te kunnen leggen.”
Na vrachtwagenchauffeur maakt hij de overstap naar rioleringsmonteur, om meer thuis te kunnen zijn. “Dat is een behoorlijk pittige baan.
Vroeg opstaan en laat thuis komen.
Omdat bij mij op jonge leeftijd diabetes is geconstateerd, was dat fysiek extra zwaar.” Dat is zacht uitgedrukt: op de werkvloer zakte Anco op een dag in elkaar.

Doorgaan

“Toch ging ik gewoon door. Zo ben ik opgevoed”, zegt Anco.
Uiteindelijk gaat zijn gezondheid zo snel achteruit dat hij op zijn vijftigste volledig wordt afgekeurd. Doordat de bijverschijnselen van zijn polyneuropathie – een aandoening aan de zenuwen – zo snel toenemen, is hij bijna volledig op een rolstoel aangewezen. “Vanaf mijn knieën voel ik niets meer.
Dat is best een tegenvaller als je twee jaar geleden nog kon lopen. Nu kan ik dat nauwelijks nog. Een paar meter lukt, maar zeker niet zonder krukken.”
Hij is zichtbaar aangeslagen, maar vertelt dat hij blij is met zijn elektrisch aangedreven rolstoel. Zo kan hij, zoals hij dat mooi verwoordt, “zoveel mogelijk uit het leven halen en zelf blijven doen.”

Statief

Fotograferen helpt hem daarbij. “Omdat ik ook neuropathie in mijn handen heb, heb ik een statief op mijn rolstoel gebouwd. Hierdoor kan ik toch voor het perfecte plaatje gaan. Ik moest mijn leven in korte tijd een heel andere invulling geven”, vertelt Anco.
“Dankzij fotografie en alles wat daarbij hoort, krijg ik weer wat energie.” Hij vertelt over zijn account op Instagram , waar hij veel reacties op zijn foto’s krijgt. “Mijn foto’s gaan de hele wereld over: China, Japan, Italië,” vertelt hij trots. “Ik wil mezelf blijven inspireren. Inmiddels weet ik veel meer over product-, druppel- en natuurfotografie.”
Die foto’s deelt hij op zijn website . “Het is fijn dat mensen mijn rolstoelaanpassingen en foto’s waarderen.”

Zeilen

Zijn mooiste foto, een foto van een tweemaster onder donkere wolken, hangt in zijn woonkamer. “Die foto heb ik twee jaar geleden genomen.
Dat schip is ingericht voor rolstoelgebruikers. Met een aantal andere mindervaliden heb ik daarop een week lang door Nederland gevaren. Dat was zwaar, maar ook fantastisch omdat iedereen deed wat hij kon. We gingen er met z’n allen voor.”

Ook een andere foto van een zeilschip haalt herinneringen naar boven. “Samen met mijn beste vriend en zijn familie mocht ik als twaalfjarige een maand lang door Engeland varen. Dat was een heel bijzondere ervaring”, blikt Anco met weemoed terug.
“Zo zie je, foto’s vertellen een verhaal. Ze geven mij kracht voor een onzekere toekomst.”
Hij sluit af met zijn levensmotto: “Laat je niet kisten, aan de slag!”

Meer lezen

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden