Column door Jurgen Hillaert: ‘Cijfers’


<p>Jurgen Hillaert.</p>

Jurgen Hillaert.

(Foto: )

Column door Jurgen Hillaert: ‘Cijfers’

‘’Als schrijver heb ik meer met cijfers dan met letters. Een familietik. Mijn vader - hij was docent bouwkunde - rekende alles uit wat los en vast zat. In onze auto lag vroeger een schriftje waarin precies vermeld stond wanneer, hoeveel getankt was en wat het verbruik per kilometer was geweest met die tank. Op vakantie lag het verbruik hoger dan thuis. We moesten met een caravan de Alpen over, dus dat was nogal wiedes. Maar het ging nog veel verder. Er werd ook uitgerekend hoeveel uur zon per dag in ons huis kwam, uiteraard rekening houdend met de lagere zonneboog in de winter. En zelfs het achteruit inparkeren met de auto werd aan ons kinderen uitgelegd met behulp van ingewikkelde sinussen en cosinussen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik de bètarichting op het VWO ging doen. Maar eenmaal volwassen heb ik het over een andere boeg gegooid en ben de letteren meer gaan waarderen.

Maar cijfers intrigeren me dus ook. Zo ben ik erg geïnteresseerd in het jaartal van de eerste naamsvermelding van Veenendaal. Nu wordt meestal 1543 aangehouden, toen ‘Venendael’ werd vermeld in het Traktaat van Venlo, waarbij Hertogdom Gelre zijn zelfstandigheid verloor. Zelf vermoed ik dat de naam Ve(e)nenda(e)l al eerder werd gebruikt. Ergens tussen 1535, het jaar dat er een kapel op de Emminkhuizerberg berg verrees, en 1543 toen Kartuizer monniken grondaankopen deden in dit gebied. Als ik hiervoor bewijzen heb gevonden, zal ik me melden ;-)

Zou er nog een andere getal zijn dat typisch bij Veenendaal hoort? Er waren op 1 januari 66.491 inwoners die gezamenlijk op 1972 hectare leven, verdeeld over 33.271 unieke adressen. We zijn met 5.515 bedrijven ook heel ondernemend. En het is hier héél veilig. We hebben minder dan 5 diefstallen en minder dan 3 geweldsmisdrijven per 1000 inwoners. Oh ja, en het cijfer 4 op de wijzerplaat van de Oude Kerk natuurlijk. Dat is niet als IV, maar foutief als IIII geschreven! Het getal waarmee ik wil afsluiten is 0318. Dat lijkt langzamerhand te verdwijnen. 06 is het nieuwe 0318.

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl ‘’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden