[aangeboden door Preventix] Bied ziekteverzuim het hoofd met een efficiënt preventiebeleid


Foto:
aangeboden door Preventix

Bied ziekteverzuim het hoofd met een efficiënt preventiebeleid

Hoe gezond uw medewerkers en uw bedrijf ook zijn, vroeg of laat krijgt ook uw organisatie te maken met ziekteverzuim. Burn-out is een van de risico’s waar professionals aan bloot staan. Uit cijfers van CBS en TNO blijkt dat jaarlijks zestien procent van de Nederlandse beroepsbevolking burn-out klachten en symptomen ervaart. Naar verwachting zullen de ontwikkelingen van de afgelopen periode die tendens alleen maar verder opstuwen. Het is voor werkgevers geen gemakkelijke taak om hier op de juiste manier mee om te gaan. Want hoe kunt u verzuim en een terugloop van het werk het hoofd bieden? En langdurige arbeidsongeschiktheid en hoge kosten voorkomen?

Efficiënt preventiebeleid 

Ook op dit gebied geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Als werkgever zet u een goede eerste stap door tijdig een arbodienst in de arm te nemen, die u een vaste bedrijfsarts biedt. Veelal leeft de gedachte dat bedrijfsartsen enkel worden ingezet bij klachten. In werkelijkheid hebben die ook een preventieve taak, met het doel om ziekteverzuim zoveel mogelijk te beperken. Het tijdig signaleren van fysieke en mentale klachten van werknemers staat hierbij centraal. Daarnaast worden eventuele voorspelbare gevolgen van de werksituatie en die vanuit het privéleven in kaart gebracht. Het voeren van een efficiënt preventiebeleid onder begeleiding van een professionele bedrijfsarts, is gericht op de mogelijkheden en niet op de beperkingen binnen uw organisatie. Alle factoren die tot verzuim kunnen leiden, kunnen daarom op tijd worden gesignaleerd, verbeterd en voorkomen. Bijvoorbeeld fysiek belastende omstandigheden of een verkeerde werkdruk. 

Kansen en bedreigingen

De kwaliteit van de arbodienst die u inschakelt, is in belangrijke mate bepalend voor het succes van het preventiebeleid. Daarom is het aan te raden om voor een gecertificeerde organisatie zoals Preventix te kiezen. Deze middelgrote partij voorziet in landelijke dekking. Het inzichtelijk maken en evalueren van brancherisico’s, bedrijfsspecifieke risico’s en verzuimgegevens, behoort tot de taken van de bedrijfsarts. Op basis daarvan schrijft die een plan dat exact is afgestemd op kansen en bedreigingen binnen uw organisatie. Daarbij worden mogelijkheden belicht die de omstandigheden op de werkvloer kunnen verbeteren en tevens duidelijk maken of er wellicht preventieve keuringen van de medewerkers nodig zijn. Vanzelfsprekend staan daarbij de werknemers centraal. Die krijgen advies dat is gericht op hun privésituatie en individuele gezondheid. Bovendien gaat een gedegen preventieplan verder dan de specifieke omstandigheden van de organisatie.

Wilt u weten wat de bedrijfsartsen van Preventix voor uw onderneming kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden door te bellen met: 088 – 700 7700.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden