[aangeboden door patience.nl] Patience neerleggen


Foto:
aangeboden door patience.nl

Patience neerleggen

De meeste Nederlanders zullen het kaartspel Patience weleens hebben gespeeld. Veel mensen hebben het op vakantie gespeeld of uit verveling. Ook is het natuurlijk mogelijk dat je het spel in een fysiek of online casino hebt gespeeld. De populariteit van het kaartspel is zowel in Nederland als wereldwijd behoorlijk groot. En dat is ook niet onbegrijpelijk, aangezien het gewoon een heel leuk spel om te spelen is. Je hebt een behoorlijke dosis geluk nodig, maar er komt ook zeker strategie bij kijken. Bovendien zijn er tal van manieren om Patience te spelen. Je hoeft je met Patience dus eigenlijk nooit te vervelen. De meeste gespeelde vorm van Patience is de klassieke vorm, die Amerikanen Patience Klondike noemen. We zullen de regels even kort voor je op een rij zetten.

Hoe moet je de kaarten bij Patience neerleggen?

In totaal word Patience solitaire gespeeld met de 52 speelkaarten uit een regulier kaartspel. Je begint door kaarten in 7 kolommen gesloten neer te leggen. De linker kolom bevat 1 kaart, de kolom rechts daarvan 2 enz. De zevende kolom heeft dan dus zeven kaarten. In elke kolom mag je de bovenste kaart (de kaart die dus helemaal onderaan ligt) open neer leggen. In kolom 1 betekent dat dus dat deze bestaat uit één kaart die open ligt. In totaal liggen er in het spel dan als het goed is 21 gesloten kaarten en 7 openkaarten. De overige 24 kaarten vormen de stapel waarmee jij het spel kunt winnen. In het spel mag je kaarten verplaatsen. Je mag kaart A op kaart B leggen, als deze de tegenovergestelde kleur heeft en een waarde lager is. Een rode 9 mag je dus bijvoorbeeld op een zwarte 10 leggen, maar niet andersom. Kun je geen kaarten meer verplaatsen? Dan mag je de stapel gebruiken om te kijken of je daarmee verder kunt komen in het spel. Iedere keer trek je 3 kaarten van de stapel, waarvan je alleen de bovenste mag gebruiken om in het spel te leggen. De andere 2 mag je alleen bekijken. Van de stapel mag je een oneindig aantal keer kaarten trekken, als je er maar voor zorgt dat je telkens drie kaarten trekt en daarvan alleen de bovenste gebruikt. Het doel van het spel is om uiteindelijk alle kaarten op volgorde op één van de vier aflegstapels te leggen. Voor elke kleur is er één aflegstapel.

Wat voor strategieën zijn er voor Patience?

Hoewel geluk een belangrijke factor is bij Patience, zijn er wel degelijk strategieën die je kunt toepassen om het spel te winnen. Een belangrijk onderdeel van de strategie van veel ervaren spelers is dat ze zo lang mogelijk proberen om de stapel te gebruiken. Probeer eerst de kaarten die al in het spel liggen te verplaatsen. Kaarten die je vanuit de stapel in het spel brengt, kunnen later in het spel in de weg gaan zitten. Een ander belangrijk onderdeel van een goede strategie is bijvoorbeeld dat je het beste kunt proberen om van rechts naar links te werken. Aangezien aan de rechterkant van het spel de meeste gesloten kaarten liggen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk in aantal te laten verminderen. Een derde onderdeel van je strategie zou kunnen zijn dat je, wanneer het spel helemaal vast zit, in één keer drie kaarten vanuit de stapel speelt. Op deze manier komen de resterende kaarten in een andere volgorde, waardoor je het vastgelopen spel in één keer kunt omdraaien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden