Gerard en Mohammed vinden elkaar in Veenendaal


<p>Mohammed Chaoui krijgt van Jaap van Barneveld een elektrische lier gedoneerd. Mohammed is er blij mee. (Foto: Martin Brink/DPG Media)</p>

Mohammed Chaoui krijgt van Jaap van Barneveld een elektrische lier gedoneerd. Mohammed is er blij mee. (Foto: Martin Brink/DPG Media)

(Foto: )

Gerard en Mohammed vinden elkaar in Veenendaal

Veenendaal - Bang voor de toekomst in de voormalige Ritmeesterfabriek is Mohammed Chaoui niet. ‘’Als ik hier weg moet, dan komt met hulp van boven altijd wel iets langs. Zo is dat altijd al gegaan.’’ De Veenendaler heeft al weer een jaar lang rolstoelen, tilliften, speciale bedden, rollators en andere medische hulpmiddelen verzameld in één van de ruimten van de oude fabriek, een ruimte die hij vanwege zijn goede doel door beheerder Geurt Valkenburg ter beschikking heeft gekregen. Het is er nu overvol. Na 15 november wordt al het materiaal in een grote vrachtwagen geladen en naar een afgiftepunt in Marokko gereden, waarna het verder wordt verdeeld onder gecontroleerde adressen.

Door Martin Brink

Het is een levenswerk geworden van Mohammed. Hoewel hij met zijn 72 jaren al lang ‘van Drees’ kan trekken, is hij nog onvermoeibaar. Mohammed is nog (bijna) dagelijks in de weer met de inzameling. En dat al vanaf 1985 of 1986. Hij is de tel een beetje kwijt. ‘’Hoelang ik dit nog kan doen? Dat vragen veel mensen aan mij. Maar zo lang ik mij goed voel en gezond blijf, ga ik er mee door,’’ zegt de altijd goedgemutste Marokkaanse Veenendaler. Een grote gedrevenheid en een rotsvast geloof houden hem op de been.

Armoede

In de jaren zestig kwam hij naar Nederland en settelde zich uiteindelijk in Veenendaal. De plaats heeft hij omarmd en had er vele baantjes. Bij verschillende fabrieken maar ook in de transport. In zijn thuisland maakte hij de armoede mee. ‘’Ik heb veel gezien en meegemaakt. Ik ken ook het gevoel wat het is al je helemaal niets hebt en dan iets krijgt.’’
Hij zag met name dat gehandicapten in zijn land een ander bestaan hadden dan in Nederland. Vooral rolstoelen en andere hulpmiddelen ontbreken omdat er de financiële middelen simpelweg niet voor zijn.
Hij zette daarom de stichting Rolstoelen Tanger op (de stad waar hij vandaan komt). Via deze stichting (waarvan Mohammed een belangrijke geldschieter is) gaat er elk jaar een zending naar bepaalde doelen. Het materiaal ontvangt hij van tehuizen, fabrikanten en zorginstellingen. Soms van een particulier. ‘’In veel gevallen mankeert er iets aan. Dan maak ik van bijvoorbeeld drie kapotte rolstoelen weer één goede,’’ zegt Mohammed.

Toestemmingen

Omdat in Marokko ook de reeds geleverde rolstoelen aan slijtage onderhevig zijn, gaat er altijd een grote voorraad onderdelen mee.Dit voorjaar puilde het magazijn echt uit. En dus besloot Mohammed Chaoui hij om een drietal stichtingen van zo’n 90 rolstoelen te voorzien. Stichtingen die arme mensen helpen in Marokko zoals Dar el Hoda in Amsterdam. ‘’Ik heb ook wat gedoneerd aan een organisatie die de vluchtelingen in Syrië helpt.’’
Mohammed heeft inmiddels alle toestemmingen binnen. Dat is altijd nog heel veel regelwerk waarmee maanden gemoeid zijn. Met hulp van autoriteiten in Nederland én in Marokko lukt het uiteindelijk. Wel moet hij precies aangeven wat vervoerd wordt en waar het naar toe gaat. De hulp van de Nederlandse ambassade in Marokko is daarbij onontbeerlijk. Dit keer gaan er 125 rolstoelen, 35 electrische exemplaren, 35 rollators, 9 toiletstoelen, 5 tilliften, 130 reservebanden en 3 speciale bedden op transport. Ze gaan naar de Association Amal Salé, een onafhankelijke vereniging, opgericht in mei 2002 door jongeren voor jongeren om positieve actie aan te moedigen en hen te helpen controle te krijgen over hun eigen lot. Past alles wel in één vrachtwagen? Lachend: ‘’Ik demonteer alles zodat ik alles er in krijg. In Marokko ben ik een dag bezig om alles weer in elkaar te zetten.’’
hij kreeg dit jaar hulp uit onvermoede hoek. Sinds begin dit jaar heeft hij een nieuwe buurman in de oude productiehal van de fabriek. Gerard van Barneveld (58) is ondernemer en kan maken wat hij in gedachten heeft. Hij heeft namelijk een technische (timmer-)achtergrond.In zijn werkplaats, naast de opslag van Mohammed dus, heeft hij een aantal mensen aan het werk die assembleren en zagen. De naam van zijn firma zegt eigenlijk alles: Gerards Remake. Hij maakte hippe industriële meubels en producten die helemaal van nu zijn. De afzet bis via zijn webshop maar ook via interieurwinkels, zoals Loods5.

Makelaardij

En wie had dat tot voor tien jaar geleden kunnen denken? In die tijd had hij vanuit zijn huis nog Woningvisie Makelaars maar hij besloot met de crisis om het roer om te gooien. Iets maken met de handen, dat trok hem meer. En dus besloot hij een zaak op te zetten waarin producten worden gemaakt van materiaal dat eigenlijk zou worden weggegooid. Van oude spullen iets bruikbaars maken dus. Een oude electrische boiler construeerde hij zo dat het een lamp met een bijzondere vormgeving werd. Hij heeft oog voor het sociale door ook mensen van IW4 en Reinaerde in te schakelen.
En jaarlijks krijgt een goed doel iets geleverd. ‘’Ik vind dat je dat als ondernemer verplicht bent,’’ zegt Jaap. ‘’Geen landelijke instelling want dan geef je geld en je weet niet waarvoor het wordt bestemd. Ik zoek altijd iets dichter bij huis.’’
Zo kreeg bijvoorbeeld een zorginstelling in Lunteren een speciale kast van hem. Dit jaar was het goede doel wel héél dichtbij. ‘’Ik zag Mohammed sjouwen met die rolstoelen. Ik denk: dat kan beter. Dus ik zeg tegen hem: waar kan ik je blij mee maken. Hij wist het niet. Ik wel: ijzeren rijplaten waarmee je de stoelen op de laadbak kan rijden.’’ Zo gebeurde het maar er kwam meer. ‘’Het bleek dat de accu van de wagen ook op z’n eind was. Ook die werd vernieuwd. En vorige week kreeg Mohammed een lier waarmee de niet rolbare zaken opgehesen kunnen worden.’’

Meereizen

Mohammed is er blij mee. Ook met de toezegging van Jaap om de manier van doneren aan de stichting nog eens goed tegen het licht te houden. ‘’Want zelf als grootste geldschieter spelen, dan moet anders kunnen. Er zijn genoeg ondernemingen die iets kunnen betekenen,’’ zegt hij. Mohammed: ‘’Kijk, dat moet je maar net weten. Ik heb er geen verstand van.’’ Mecenas Jaap van Barneveld heeft inmiddels al de uitnodiging op zak om mee te reizen naar Marokko. Kan hij met eigen ogen zien hoe goed alles terecht komt en hoe blij de mensen zijn.
Ook Jaap weet dat hij over pakweg vijf jaar niet meer op deze locatie zit. ‘’Sinds bekend is dat er geld voor het ondergronds brengen van de electriciteitsmasten beschikbaar is, zal ook het plan voor huizenbouw doorgaan. Maar dan zoek ik iets anders.
Ik heb al voorgesteld dat ik dan op de nieuwe locatie van Mohammed intrek!’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden