Foto:

Column door Jurgen Hillaert: ‘Homo’

“Religieuze scholen mogen aan ouders vragen een verklaring te ondertekenen om een homoseksuele levensstijl af te keuren.” Dat zei minister Slob (ChristenUnie) vorige week tijdens een Kamerdebat. De verkiezingscampagne is begonnen, was mijn eerste gedachte. Slob’s partij kon nog wel wat SGP-stemmen gebruiken. Gedwongen door de maatschappelijke ophef moest hij een dag later zijn woorden intrekken.

Hoe kan het dat wij nìet accepteren als er had gestaan: “als je vrouw, Jood of zwart bent, keuren we je af”. Maar dat we wel toestaan dat reformatorische en islamitische scholen in hun identiteitsprofiel een geaardheid afwijzen. Homoseksualiteit is geen keuze, het is net als met heteroseksualiteit, je wordt - al dan niet door onze lieve Heer - zo op aarde gezet.

Twee reformatorische scholen in ‘t Veen tonen een identiteitsprofiel op hun site. Ouders, medewerkers en leerlingen worden geacht dit te onderschrijven: “De Bijbelse visie dat seksuele omgang alléén binnen de onverbrekelijke verbintenis in een huwelijk tussen één man en één vrouw mogelijk is, dient bepalend te zijn voor de persoonlijke keuzes van betrokkenen.”

Een ander citaat uit het identiteitsprofiel van het Ichtuscollege: “Ongehuwd samenwonen is een relatievorm die aansluit bij het geestelijk klimaat waarin autonome individuen zelf uitmaken wat zij doen. Het sluit ook aan bij de gedachte dat een seksuele relatie los van het huwelijk verkrijgbaar is. Als we willen voorkomen dat onze leerlingen dat normaal gaan vinden, zullen we in woord en daad andere keuzes moeten maken.”

Het is niet verwonderlijk dat oud-leerlingen soms verbitterd terugkijken op hun schooltijd. Als er over homoseksualiteit gesproken werd, was dat altijd negatief. Dat kun je geen veilige omgeving noemen.
Gelukkig is het op 11 december weer paarse vrijdag. Voor alle door de zondeval onvolmaakte mensen. Laten we het vieren, juist nu.

Reageren: mail naar veensteken@steekverkenner.nl ’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden