<p>Indische rijsttafel. Heerlijk maar verkoop aan huis op professionele basis is aan allerlei regels gebonden.</p>

Indische rijsttafel. Heerlijk maar verkoop aan huis op professionele basis is aan allerlei regels gebonden.

(Foto: Vincent Alberts)

Afhaalmaaltijden verkopen vanuit huis mag niet zonder vergunning

Veenendaal - Veel restaurants en horecaondernemingen zijn vanwege de coronacrisis begonnen met bezorg- en afhaalservices. Dit heeft een aantal particulieren op het idee gebracht om vanuit de eigen keuken ook bedrijfsmatig afhaalmaaltijden aan te bieden.

Gemeente Veenendaal juicht ondernemerschap toe, maar wijst inwoners op de benodigde vergunningen en maatregelen die nodig zijn om dit hygiënisch, veilig en zonder overlast voor de directe woonomgeving te kunnen doen.
In de afgelopen weken constateerde de gemeente dat er onder andere vanuit woningen in het Prins Willem-Alexanderpark en in Veenendaal-zuid afhaalmaaltijden werden aangeboden. In het laatste geval betrof het een bestelservice bij een jonge ondernemer die Indonesische maaltijden aanbood.
Dit gebeurde zonder dat de aanbieders hier de juiste vergunning en toestemming voor hadden. Daarom moesten zij hiermee stoppen.

Aan regels gebonden

Vanwege de coronacrisis kampen veel werkgevers en zelfstandige ondernemers met substantieel omzetverlies. Ondanks de steunmaatregelen van de rijksoverheid kan dit tot gevolg hebben dat bedrijven failliet gaan of mensen hun baan verliezen. Mensen die thuis komen te zitten, richten zich begrijpelijk op mogelijkheden om geld te verdienen, bijvoorbeeld door het starten van een eigen bedrijf aan huis.
Burgemeester Gert-Jan Kats: “Er zijn regels verbonden aan het starten van een eigen bedrijf aan huis. Niet om het ingewikkeld te maken, maar om te zorgen dat de werkzaamheden hygiënisch en veilig gebeuren en om te voorkomen dat omwonenden (stank)overlast ervaren.”

Bestemmingsplan

Zo moet de plaats van het bedrijf voldoen aan het bestemmingsplan. Afhankelijk van het type bedrijf zijn er nog aanvullende toestemmingen of vergunningen nodig.

Omgevingsloket

Wie bijvoorbeeld een afhaal/bezorg horecabedrijf wil starten, heeft hiervoor een exploitatievergunning nodig van de gemeente. Navraag bij de gemeente via (0318) 538 538 of omgevingsloket@veenendaal.nl helpt de startende ondernemer om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden