<p>Herdenking bij het kruis op de Berg, 2014 met Erik Ader, de zoon van dominee Ader die hier gefusilleerd werd. (Archieffoto: Nico van Ginkel)</p>

Herdenking bij het kruis op de Berg, 2014 met Erik Ader, de zoon van dominee Ader die hier gefusilleerd werd. (Archieffoto: Nico van Ginkel)

(Foto:)

Geen grote herdenking bij kruis op de berg

RHENEN/VEENENDAAL - De traditionele herdenking bij het kruis op de berg gaat niet door. Dat heeft het organiserend comité van het Ichthus College besloten in verband met de coronamaatregelen. Wel hangt komende vrijdag de vlag halfstok bij het monument. Namens gemeenten Rhenen en Veenendaal wordt wel een bloemenhulde gebracht. In de Cultuurfabriek wordt bij het HIP een applicatie geplaatst over de fusillade en op 24 november is er ook een online Webinar.


Op 20 november 1944 werden zes verzetsmensen doodgeschoten langs de oude rijksweg van Veenendaal naar Elst. Op diezelfde dag werd in Veenendaal oorlogsslachtoffertje Marietje van Ravenswaaij begraven. Vorig jaar was het precies 75 jaar geleden dat beide gebeurtenissen plaatsvonden. Bij die herdenking sprak toen onder meer als nabestaande Pauline Broekema en werd een brief voorgelezen van Betty Bausch-Polak (101 jaar), weduwe van slachtoffer Philip de Leeuw.

Zoni Weiz

Dit jaar zou Zoni Weisz spreken, de Sinto wiens hele familie werd vermoord in Auschwitz en wiens zusje werd geboren in Veenendaal. Hij sprak ook voor de Duitse Bondsdag en de Verenigde Naties.Het organiserend comité van het Ichthus College heeft - in overleg met de gemeente Rhenen en met goedvinden van nabestaanden - besloten om de grote herdenking dit jaar geen doorgang te laten vinden.
Burgemeester Van der Pas brengt wel een bloemenhulde om de zes slachtoffers te gedenken, terwijl er namens de gemeente Veenendaal een krans wordt gelegd voor Marietje van Ravenswaaij. Ook worden namens het Ichthus College bloemen gelegd. Dat vindt alles plaats in een minimale en niet openbare setting.
In de cultuurfabriek echter wordt op het Historisch Informatie Platform (HIP) op vrijdag 20 november een nieuwe applicatie geopend, waarbij multimediaal het verhaal van het kruis op de berg wordt verteld. De multitouchtafel bevindt zich bij de roltrappen in de Cultuurfabriek.
Petra Boelhouwer heeft een en ander samengesteld.

Webinar

Op dinsdagmiddag 24 november hoopt Constant van den Heuvel een Webinar te geven over de gebeurtenissen en slachtoffers rond het kruis op de berg. Een Webinar is een online fotolezing. Belangstellenden kunnen zich inschrijven bij de reisorganisatie Historizon: https://historizon.nl/event/het-kruis-op-de-berg/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden