Impressie theatergebied.
Impressie theatergebied. Gemeente Veenendaal

Voorstel voor nieuw theater met Filmhuis: ‘Veenendaal groeit en daar past een aantrekkelijke ontmoetingsplek bij’

11 april 2024 om 15:32 Nieuwbouw

VEENENDAAL Voor de nieuwbouw van het theater en herinrichting van de Duivenweide is een Masterplan gemaakt. Deze schetst het beeld van het gebouw en een ruimere grote zaal met zo’n 700 stoelen. De kleine zaal, die tevens poppodium is, en een multifunctionele ruimte krijgen een telescooptribune. De eerder genoemde bioscoopzalen vervallen, maar er komen wel verschillende mogelijkheden om films te kunnen gaan vertonen. Daarnaast is voor de toekomst een parkeergebouw, woningen en nieuw park bedacht in het plan.

door Peter Kuijpers

‘De raad heeft in 2021 unaniem de cultuurvisie 2022-2030 ‘Glans aan de Grift’ vastgesteld. Een stip op de horizon voor een toekomstig theater. In mei 2023 zijn vervolgens de uitgangspunten voor een nieuw theater vastgesteld. Deze zijn verwerkt in een stedenbouwkundig masterplan nieuw theater in de Duivenweide’, stelt het college. 

,,Veenendaal groeit en daar past een aantrekkelijke culturele ontmoetingsplek bij. Theater Lampegiet is echt aan vervanging toe. De staat van het gebouw is slechter dan de buitenkant doet vermoeden. Ik ben dan ook blij dat we de raad voorstellen voor een nieuw theater met filmhuisfunctie te gaan’’, aldus wethouder Dylan Lochtenberg.

CULTURELE ONTMOETINGSPLEK

‘Het gaat hierbij om meer dan alleen een theater. Het is een culturele ontmoetingsplek. Het is dé plek waar de inwoners van Veenendaal graag naartoe gaan om te ontspannen en waar iedereen zich meteen thuis voelt. Kinderen kunnen zich er uiten, jongeren mogen zich er ontwikkelen en ouders kunnen er een leuke avond hebben. Het nieuwe theater draagt bij aan de sociale cohesie in de stad. Het versterkt de levendige binnenstad door een brede programmering en de combinatie van theater, film en horeca. Een nieuw theater draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat’, vervolgen burgemeester en wethouders.

BRUISENDE MIDDELPUNT

De korte zijde ligt aan de Kerkewijk met ernaast een evenemententerrein en erachter een park. ‘Het centrum van Veenendaal start in de toekomst bij het theater. Met de uitbreiding van het voetgangersgebied, kan de Kerkewijk voor het theater vormgegeven worden als theaterplein. Het theatercomplex wordt het bruisende middelpunt, met zijn theaterplein als een uitnodigende culturele toegangspoort tot het centrum. Tegelijkertijd fungeert het als een verbindende schakel tussen de Kerkewijk en het park. Aan het park wordt straks gewoond in een parkachtige omgeving. De woningen zorgen voor meer levendigheid en sociale veiligheid.’

NIET INVESTEREN IN GROOTSCHALIG ONDERHOUD

‘Het huidige pand stamt uit 1988, is in bezit van de gemeente Veenendaal en wordt door Theater Lampegiet volop ingezet voor met name culturele doeleinden. Het afgelopen seizoen (2022/2023) heeft de Lampegiet ruim 55.000 bezoekers ontvangen.’ De enorm oplopende onderhoudskosten en omdat het gebouw niet goed te verduurzamen is, deed de raad in 2021 beslissen niet langer te investeren in grootschalig onderhoud. Voor het nieuwe theater is gekeken naar het bouwen van een foyer, grote zaal en kleine zaal, een break-outroom, artiesten- en personeelsruimten, sanitaire voorzieningen en laaddocks.

BALANS OM THEATERBEZOEK INTIMITEIT TE GEVEN

,,Het is een heel mooi plan dat past bij de ambities en toekomstvisie voor het theater in Veenendaal. Er is goed gekeken wat in deze tijd mogelijk is en we streven nog steeds naar ‘Altijd open, Altijd aan’. De grote zaal telt nu maximaal zo’n 550 zitplaatsen en in de nieuwbouw is gedacht aan zo’n 700 inclusief een orkestbak. Wanneer deze voor een productie niet nodig is, zijn hier nog eens 30 extra stoelen te plaatsen. Met dit aantal is er een goede balans om een theaterbezoek intimiteit te geven en het biedt wel de ruimte aan voldoende bezoekers om grotere producties Veenendaal aan te laten doen’’, legt theaterdirecteur Patrick Marcus uit. 

KOSTEN ZIJN OPGELOPEN

Een jaar geleden was de verwachting dat er 46,1 miljoen euro nodig zal zijn voor de nieuwbouw. Deze kosten, inclusief vier bioscoopzalen, zijn nu opgelopen tot 57 miljoen euro. ,,Voor een bioscoop hebben we meer ruimte nodig dan eerder gedacht en dit is tevens kostbaarder. Ondanks dat de rente kan dalen is uitgegaan van de huidige stand en daarmee verdient de investering voor een bioscoop zichzelf niet terug. En ook elders zien we de kosten stijgen. Voor dit nieuwe Masterplan denken we aan 50,6 miljoen euro aan bouwkosten.’’ Burgemeester en wethouders stellen dan ook voor geen bioscoopzalen te bouwen bij het nieuwe theater.

FILMHUIS EEN PLEK GEVEN

,,We willen wel in het nieuwe theater graag het Filmhuis een plek geven. Daar is overleg over geweest om ook een zaal met zo’n 100 zitplaatsen op te nemen in deze ontwikkeling. Dit willen we combineren met een vergaderzaal om de ruimte tevens aantrekkelijk te maken voor verhuur’’, vervolgt de wethouder. In het Masterplan dat het college aan de raad wil voorleggen is de zaal waar het Filmhuis gebruik van kan maken op de eerste verdieping, naast de grote theaterzaal. ,,De vier bioscoopzalen zijn erg duur, maar we willen wel professioneel films kunnen vertonen, ook de populaire recente titels’’, laat de theaterdirecteur weten.

FILMS KUNNEN VERTONEN IS BELANGRIJK

,,Er zijn al geruime tijd gesprekken met het Filmhuis om onze krachten te bundelen. Wij kunnen ontlasten in de exploitatie en hebben horeca en zij hebben de inhoudelijke ervaring en kennis voor de programmering. In de eerste plannen zat een break-outroom bij de foyer met een glazen wand om deze groter te kunnen maken wanneer nodig. Nu is deze zaal bedacht op de eerste verdieping en nog steeds als multifunctioneel ruimte. We kunnen hier met het uittrekken van de achterwand een goede bioscoopzaal van maken, met 100 comfortabele stoelen. Veenendaal is een grote gemeente zonder bioscoop, dus hier films kunnen vertonen is ook belangrijk.’’

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


Plattegrond theatergebied. - Gemeente Veenendaal

KLEINE UNIEKE ZAAL

,,De kleine zaal heeft een podium en hier denken we tevens aan de mogelijkheid voor een inschuiftribune, zodat we er een vlakke vloer kunnen maken. Hier kunnen bands dan optreden en is de zaal te gebruiken als poppodium. Maar tevens zouden hier ook films kunnen worden vertoond. Zoals blockbusters en daarvoor hebben we dan een zaal met 200 theaterstoelen. Helemaal uniek is dat we de kleine zaal nu aan de zijkant van de nieuwbouw hebben bedacht met de gelegenheid deze richting het evenemententerrein te kunnen openen. Dit biedt een mogelijkheid om optredens tot films te kunnen vertonen aan publiek dat buiten is’’, besluit Patrick Marcus.

EXTRA MILJOENEN UITGETROKKEN

Al deze voorstellingen kosten volgens Lochtenberg wel extra geld: ,,Momenteel hebben we een extra miljoen uitgetrokken tot 2028 voor de jaarlijkse kosten van het theater. Dit is met name voor de voorstellingen en een klein deel nog voor onderhoud. Eerder was al besloten daarin alleen nog het absoluut noodzakelijke uit te voeren. Met de verwachting dat Veenendaal het nieuwe gebouw in 2028 in gebruik zou kunnen nemen is op dat moment nog eens 3,78 miljoen extra nodig, dus 4,78 miljoen euro totaal voor ook de programmering.’’ Dit zijn kosten om meer ruimte voor amateurvoorstellingen en een ruimere programmering voor het filmhuis mogelijk te maken.

KERKEWIJK MEEPAKKEN

,,De raad krijgt volgende maand allereerst een voorstel voor het nieuwe theatergebouw en de directe omgeving. Zo willen we gelijk dit deel van de Kerkewijk meepakken en tussen het theater en de Frisiavilla een doorkijk naar de Duivenweide met evenemententerrein achter de villa. Voor het parkeren hebben we nu voldoende ruimte. We komen op een ander moment nog met voorstellen voor de deelprojecten als een Parkeergebouw, woningbouw en de inrichting van de Duivenweide. De 8 ton die eerder was gereserveerd voor de inrichting van het park, bewaren we’’, besluit wethouder Dylan Lochtenberg.

VERDERE INVULLING MASTERPLAN

De lokale politiek zal later moeten beslissen over de verdere invulling van het Masterplan. Zoals het bouwen van een parkeergebouw achter het theater met verschillende lagen. Dit geeft ruimte om de huidige parkeervoorzieningen in het groen te gaan stapelen en van de Duivenweide in het centrum een park te maken. Naast ruimte voor groen, is dan eventueel ook het toevoegen van enkele woningen mogelijk. Vooralsnog zijn 28 appartementen met een uitzicht op het park in gedachte met 4 lagen en haaks hierop een L-vorm van 3 hoog met 15 appartementen. De raad moet nog voor ieder deelproject, inclusief het theater, beslissen om geld beschikbaar stellen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie