<p>Vanaf 1 januari kunnen inwoners die een gehandicaptenparkeerkaart hebben gebruik maken van de gratis parkeerapp. (Foto ter illustratie)</p>

Vanaf 1 januari kunnen inwoners die een gehandicaptenparkeerkaart hebben gebruik maken van de gratis parkeerapp. (Foto ter illustratie)

(Foto: )

Gratis parkeerapp voor inwoners met een beperking

Veenendaal - Vanaf 1 januari kunnen inwoners die een gehandicaptenparkeerkaart hebben gebruik maken van de gratis parkeerapp, Gehandicapten ParkeerApp (GPA). Met deze landelijk ontwikkelde app kan in het centrum van Veenendaal worden geparkeerd, www.veenendaal.nl/gpkapp.

In de app staat onder andere waar geparkeerd kan worden, hoe je moet registeren dat je parkeert én alle regels voor parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. Er kan in heel Nederland mee worden geparkeerd binnen gemeenten die gebruik maken van deze app, ook door eventuele begeleiders.

Toegangelijker maken

Waarom deze app? Wethouder Martijn Beek: “We willen dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij. Daarom werken we aan het beter toegankelijk maken van Veenendaal voor mensen met een beperking. De GPA helpt hierbij omdat registreren eenvoudiger wordt. Men hoeft niet meer naar de parkeerautomaat. Voor iemand met een beperking kunnen de handelingen bij de parkeerautomaat lastig zijn. De app is eenvoudiger en ook minder fraudegevoelig. Daarnaast is het voor parkeerhandhavers ook eenvoudiger te controleren.” De parkeerapp is ontwikkeld door het Centraal Inkoop Bureau in samenwerking met stichting Wij Staan Op! Deze stichting is de belangenorganisatie voor jongvolwassenen met een fysieke handicap. In Veenendaal is voor de introductie van de app gesproken met belangenverenigingen van inwoners met een beperking.

Kentekenparkeren

Hoe werkt de app? De eigen gehandicaptenparkeerkaart moet eenmalig online worden geregistreerd. Daarna is alleen nog een mobiele telefoon nodig bij het parkeren. Als iemand vervolgens parkeert moet de app aan worden gezet. Dit heet kentekenparkeren. De gehandicaptenparkeerkaart hoeft niet meer achter de voorruit geplaatst te worden. Als de auto langs de straat in het centrum is geparkeerd wordt de app geopend en ‘start parkeren’ aangeklikt.
Bij elke parkeertransactie is aan te geven met welke auto (kenteken) er is geparkeerd. Bij vertrek wordt de parkeertijd gestopt door in de app weer de knop ‘stop parkeren’ aan te klikken. Parkeerhandhavers zien aan de hand van het kenteken dat met de app is geparkeerd.
Hulp bij installeren appInwoners met een gehandicaptenparkeerkaart krijgen een brief waarin de parkeerapp en de installatie op de mobiele telefoon wordt uitgelegd. We starten nu al met de introductie van de app zodat gebruikers ruim tijd hebben de app te installeren en te wennen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden