Johan heeft een gamehal in zijn huis (Foto: indebuurt

Binnenkijken bij Johan: 'Ik heb de grootste gamehal van Veenendaal in mijn huis'

Van knusse appartementen tot riante villa’s: Veenendaal kent heel wat bijzondere woningen. In de rubriek ‘Binnenkijken bij’ nemen we een kijkje achter de voordeur van Veenendalers. Deze week deelt Johan Veenstra (39) zijn liefde voor games. Hij woont in het centrum van Veenendaal.

Door Kelly van Straten 

Op de eettafel ligt een spin zo groot als een hand. “Die is nep”, verzekert Johan terwijl hij erin knijpt. Het piept, net als een badeendje. “Deze spin kocht ik jaren geleden op een kermis. Hiermee liet ik mijn moeder vroeger altijd schrikken.” Hij glundert. “Ik heb een huis vol herinneringen.”

In zijn woonkamer staan drie glazen vitrines. Ze zijn onder meer gevuld met Mario-figuren en miniatuur spelkasten. “Ik ben in Japan geweest”, legt Johan uit. “Dat was zo indrukwekkend! Daar heb ik een groot deel van mijn collectie gekocht.”

Leeg

Zijn collectie bestaat uit véél meer dan de vitrinekasten laten zien. Op de bank liggen knuffels van tekenfilmfiguren, waaronder Pokémon. “Anders is de bank zo leeg”, grapt de liefhebber. “Ik spaar dingen omdat ik het leuk vind. Gewoon, voor de lol.”

Aan een wand in de woonkamer hangen kentekenplaten, waaronder uit Nevada, Alaska, Californië en Arizona. “Dat zijn herinneringen aan vakanties.” Hij tuurt naar de wand met nummerborden. “Die uit Hollywood is nep, hoor. Maar dat zie je niet met het blote oog. Toch?”

Zijn grootste trots is niet in de woonkamer te vinden, maar in een kamer op de hal. “Ik heb de grootste gamehal van Veenendaal”, vertelt Johan vol passie. Op de deur is een plakkaat met ‘Game station’ bevestigd. Het is duidelijk: dit is zijn domein.

Geen gokkasten

Maar één ding, verzekert de gamer, er zijn geen gokkasten te vinden. “O nee, als mensen dat zeggen…” Hij herpakt zichzelf: “Dat vind ik echt zonde van mijn geld. Van mijn speelkasten daarentegen, heb je je leven lang plezier.”

De ruimte is gevuld met honderden games en tientallen speelcomputers, groot en klein. “Ruim veertig”, telt Johan. “Misschien wel vijftig.” Hij stopt met tellen bij de MSX, een voorloper van de pc. “Daardoor is mijn passie geboren. Mijn vader had een supermarkt waar mensen digitaal een cursus kaassnijden konden volgen. Wanneer de ‘cursisten’ geslaagd waren, kregen ze een diploma. Die draaide mijn vader dan voor hen uit. Oubollig, hè? Daar speelde ik ook spelletjes op. Ze waren toen heel moeilijk én leerzaam.”

Klassieke muziek

Ondertussen zet de gamefanaat zijn spelkasten aan. Een voor een, zodat de stoppen niet knallen. Ook hij staat versteld van zijn collectie, geeft hij toe. “Bizar”, mompelt hij. “Dat ik zoveel spullen heb. Wanneer mensen hier binnen komen, zijn ze ook altijd verbaasd. Dan zeggen ze: nee joh!”

De kamer telt tien grote speelkasten. Op de speelkast met de letters ‘Nostalgia’ pingelt hij in volle concentratie mee met klassieke muziek. Hij kan multitasken en vertelt: “Ik speel iedere dag. Hoe lang weet ik niet, dat heb ik vaak niet door als ik op dreef ben.”

Hij geniet met volle teugen van de felle verlichting en harde tonen. “Ik vind het heel ontspannen. Maar geen zorgen, een boswandeling vind ik ook heerlijk.”

 Lees ook: 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden