Loraine (34) is gek op haken: 'Het is mijn uitlaatklep in moeilijke tijden'


Foto: Loraine van @haakjeboompjebeestje (Eigen foto

Loraine (34) is gek op haken: 'Het is mijn uitlaatklep in moeilijke tijden'

Door Kelly van Straten, Indebuurt.nl/Veenendaal

Babysloffen, tassen, knuffeldieren: Loraine van Bergen (34) uit Veenendaal haakt er flink op los. Op haar Instagrampagina @haakjeboompjebeestje deelt ze al haar creaties. 

Na de geboorte van haar zoontje, bijna vier jaar geleden, begon het te kriebelen. “Ik zag zoveel leuke dingen in babywinkels. Toen dacht ik: dat wil ik zelf maken.” Met dat doel ging ze in de leer bij haar 76-jarige oma Annie. “Ik was meteen verslaafd”, zegt ze met een lach.

Niet moeilijk

Dat verbaast haar enorm. “Ik dacht dat het niets voor mij was, veel te ingewikkeld.” Inmiddels kan je haar uittekenen met een set haaknaalden in haar handen. “Het lijkt heel moeilijk, maar dat is het niet. Iedereen kan het, zolang je maar goed blijft opletten.”

Haar hobby deelt ze op Instagram. Daar stromen de volgers én aanvragen binnen. “Van rammelaars tot muziekmobiels: mensen zoeken een uniek item voor hun kindje of als (kraam)cadeautje. Ik maak het met liefde.”

Om aan al die aanvragen te voldoen, is ook haar moeder Mariandel aangehaakt. “Handig hè? Mijn familieleden zijn allemaal creatief. Het is fijn dat mijn moeder helpt, daardoor kunnen we alle verzoeken verdelen”, vertelt Loraine die ook nog in een peuterspeelzaal werkt.

Iedere minuut vrije tijd grijpt ze aan om ongestoord te haken. “Het is ook een uitlaatklep”, deelt ze. “In moeilijke tijden kan ik met haken mijn zinnen verzetten.” Het mandje waarin haar oma al haar haakspullen verzamelt staat daarvoor symbool. “Daar staat op: ik heb geen therapie nodig, ik moet gewoon gaan haken. Ik wil er niet te veel over kwijt, maar ik heb een moeilijke zwangerschap achter de rug. De tekst is heel toepasselijk.”

Afgeknipte draadjes

Het is duidelijk: ze geniet met volle teugen van het haken. “Ik kan niet meer televisiekijken zonder te haken. Ik ben altijd bezig. Overal liggen afgeknipte draadjes in huis. Soms tot ongenoegen van mijn man”, grapt ze.

En als ze – letterlijk en figuurlijk  – de draad kwijt is, hopt ze langs bij haar oma. “Haken oubollig? Echt niet! Ik maak geen pannenlappen, maar hippe dingen. Probeer het eens, het is verslavend.”

 Lees ook: 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden