Foto:

Column Jurgen Hillaert: ‘Onderzoekje’

Moet de oude brandweerkazerne aan de Industrielaan verkassen? Ons gemeentebestuur heeft geen idee en huurt voor ruim honderdduizend euro een adviesbureau in die mag bekijken of verbouw of nieuwbouw gewenst is.

Al eerder staken we ruim anderhalve ton in een onderzoek naar het mogelijk ondergronds brengen van de hoogspanningskabels in Veenendaal. En natuurlijk onderzochten we ook of er wel of geen stadsstrand in Veenendaal moest zijn. En of en hoe het Spectrum weer open kon na vloerproblemen. En het parkeerbeleid moest ook nader onderzocht worden. We onderzoeken wat af in Veenendaal. Als onderzoeker of adviseur heb je aan Gemeente Veenendaal een goede klant.

Zijn al die onderzoeken nu wel echt nodig ? Een daadkrachtig bestuur met kundig ambtenarenapparaat zou toch in staat moeten zijn veel keuzes zelf te maken. Toch kiezen veel bestuurders er voor een extern bureau in te huren. Soms omdat het een mooie ‘parkeerplek’ is om gevoelig liggende kwesties in de coalitie uit te stellen. Soms omdat het de mogelijkheid verschaft om de verantwoordelijkheid voor een bepaalde keuze af te schuiven op ‘het oordeel van de deskundigen’. En soms ook om lastige bewoners of ondernemers in te kapselen, onder het mom ‘je hebt je zegje toch kunnen doen bij het onderzoek’. Kortom, er zijn voldoende redenen om externe rapporten op te laten stellen. En dat mag wat kosten. That’s all in the game.

En eerlijk is eerlijk. Ik heb zelf ook uit die ruif meegegeten. In een ver verleden werkte ik bij een toeristisch onderzoeksbureau dat volledig op overheidsopdrachten draaide. Ik heb er mooie herinneringen aan. ‘s-Nachts op pad om uitgaanders te bevragen naar hun drinkbehoeften. Welke soort cafés misten zij, waar zagen zij die het liefst gesitueerd. Dat soort vragen. En of het nu aan mijn (toenmalige) looks lag òf aan mijn enquêtevragen, op het eind van de avond had ik een hele hoop telefoonnummers gescoord.

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden