De kolom in Amerongen.
De kolom in Amerongen. (Foto: Aart Aalbers)

Column Aart Aalbers: ‘Galg’

‘’Vaak weet je niet eens welke lugubere gebeurtenis er in het verleden heeft plaatsgevonden in de buurt waar je woont. Als je gaat wandelen ontdek je veel. Zo wandel ik de laatste tijd onder andere Klompenpad-routes. Zaterdag trokken mijn vrouw en ik de wandelschoenen aan en fietsten door Landgoed Prattenburg naar Amerongen. Bij het kasteel stalden we onze fietsen en maakten door en rond Amerongen een wandeling. Schitterend!

Net buiten Amerongen zag ik een bordje staan met een tekst over een galg. Mijn interesse was gewekt. Een trap van bielzen voerde naar de top van een heuveltje waar de fundering van de in 1808 buiten werking gestelde galg nog zichtbaar is. Daar sta je dan... in gedachten zie je het al voor je.

Over het algemeen werd een executie onder grote belangstelling tijdens een marktdag in het centrum voltrokken. De geëxecuteerde werd vervolgens naar de galg gebracht en dat ging er niet altijd zachtjes aan toe. Soms werd de geëxecuteerde aan de staart van het paard geknoopt en zo naar de galgenheuvel gesleept. Daar aangekomen werd deze opgehangen en bleef soms wekenlang ter afschrikking hangen. Ongedierte zoals roofvogels zorgden ervoor dat slechts botten overbleven. De eerste weken was de stank ondraaglijk. Vandaar dat galgen veelal buiten de stadsmuur werden geplaatst. Ter afschrikking goed zichtbaar op een heuveltje langs een weg waar veel voorbijgangers passeerden. Ook in Rhenen was een Galgenberg en in Veenendaal een Moordkuil.

Tijdens elke wandeling doe je wel een ontdekking. Her en der kom je op Klompenpaden honderden jaren oude grenspalen tegen. Ook herinneringsmonumenten zoals de kolom in de buurt van het Berghuis in Amerongen die al dateert van 1815 en is opgericht door A.E.C. Gravinne Douairière van Athlone. Dit ter ere van de overwinning van onder andere prins Willem van Oranje Nassau op Napoleon Bonaparte. De kolom is in 1846 en in 1963 hersteld.

Tijdens het wandelen geniet je ook van de prachtige herfstkleuren, de stilte en het gezang van de vogels, een eekhoorn en een onverwachte waterval in het bos. Soms kom je over oude, in onbruik geraakte, zandwegen waar honderden jaren oude eiken de route nog aanwijzen. Kortom met wandelen ontdek je de details. Zeer de moeite waard!’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden