Femke Poppe
Femke Poppe (Foto: )

'Ik ben weer thuisgekomen bij mezelf'

Vergane jeugddromen kunnen alsnog werkelijkheid worden. Dat bewijst de Veenendaalse singer-songwriter Femke Poppe (34). Op haar achttiende wees de Tilburgse Rockacademie haar af en gaf ze haar droom om de muziek in te gaan gedesillusioneerd op. Een reis naar de Dominicaanse Republiek en bemoedigende collega’s dreven haar weer richting muziek. Via crowdfunding wil ze eind dit jaar een album opnemen.

Door Rick Praamstra

VEENENDAAL - In 2002 startte RTL4 met Idols. De talentenjacht die de carrières van Jamai Loman en Jim Bakker lanceerden, bleek voor veel deelnemers een harde werkelijkheid: niet zelden werd iemand hard op zijn nummer gezet. Femke Poppe deed twee jaar later - ze is dan achttien jaar - auditie voor een opleiding aan de Rockacademie in Tilburg. Ze werd afgewezen, en dat kwam hard aan “Ik vond het zó pijnlijk. Idols leerde mij dat het heel zwart-wit was: je kon het wel of niet.”

Haar droom gooide ze resoluut overboord. “Ik interpreteerde de afwijzing als ‘ik mag dit niet doen, ik ben niet goed genoeg’. Ik voelde te veel angst voor nieuwe afwijzingen. “ Femke gaat studeren, start een gezin, werkt als jeugdwerker in de kerk en start in 2017 als coach bij LEF Navigators, waar ze jeugdwerkers coacht.

Hart

De cultuur die er in het team heerst – één waarin collega’s elkaar voortdurend versterken, bemoedigen en aanmoedigen om de beste versie van jezelf te zijn - bracht haar weer terug naar haar droom. “Bij LEF werd ik getriggerd om te doen wat het dichtst bij mijn hart ligt. Een collega vroeg me eens; zou je ook coachen als je niet bij LEF werkte? ‘Nee, dan zou ik zingen, flapte ik er resoluut uit’. Dat was een moment van bewustwording.”

In de periode vlak voordat ze bij LEF ging werken, had ze voor het eerst sinds de afwijzing al wel weer een lied geschreven: ‘Breek Mijn Hart’, de songtekst gaat over het verlangen om méér bewogen te zijn met andere mensen. Een reis naar de Dominicaanse Republiek, waar ze bittere armoede aanschouwde, gaf haar de inspiratie. “Ik nam het lied op en was verrast. Jeetje, ik kan het nog.”

Zielsgelukkig

Vorig jaar besloot ze haar jeugddroom alsnog na te jagen en nam ze afscheid van LEF. Ze volgde een coachingtraject bij zangeres en actrice Linda Wagenmakers (Musicals als Miss Saigon en in 2000 deelneemster aan het Eurovisiesongfestival), waarin ze haar onewomanshow ‘Gewoon Fem’ ontwikkelde. Een show vol persoonlijke verhalen en negen zelfgeschreven liedjes.

Ze heeft geen seconde spijt gehad van haar beslissing om vol voor de muziek te gaan. “De urgentie om weer muziek te maken is de laatste jaren steeds meer gegroeid en ik heb ontdekt dat dit echt bij mij hoort en dat maakt mij zielsgelukkig. Het zal me niet meer gebeuren dat angst het laatste woord heeft in mijn leven.”

Thuiskomen

Haar onewomanshow bracht haar bevestiging dat het een goede keuze was om haar hart te volgen om weer muziek te maken. ‘Tweehonderd mensen (twee shows met honderd man, door corona mocht er niet meer publiek komen) zagen mijn show. De verhalen die ik met mijn liedjes vertelde brachten iets teweeg bij het publiek. Mensen waren geraakt. Het voelde voor mij als thuiskomen bij mezelf. Het gevoel dat ik als kind had, is er weer. Ik ben waar ik moet zijn.”

Bewijzen

Voor ‘Gewoon Fem’ schreef Femke liedjes die gaan over het volgen van je hart, de kunst om jezelf niet te bewijzen en de kracht van elkaar versterken. “Door de afwijzing van de rockacademie had ik het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen. Maar de belangrijkste les die ik heb geleerd is: er valt niets bewijzen. Ik mag dit doen omdat ik weet dat het bij me hoort.”

Album ‘Ook Door Jou’

Femke vraagt donateurs om haar liedjes op te nemen. Via haar Facebookpagina ‘Gewoon Fem’ kan je klikken naar de site waar je een bedrag kunt doneren. Dit kan nog tot en met 31 oktober. ‘Ook Door Jou’ komt, als ze het streefbedrag van 8000 euro haalt, begin 2021 uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden