<p>In 2016 werd er ook op het Gedenkpark gewerkt tijdens Veenendaal Doet.</p>

In 2016 werd er ook op het Gedenkpark gewerkt tijdens Veenendaal Doet.

(Foto: Aart Aalbers)

Oude Begraafplaats Veenendaal het bezoeken waard (Met filmpje!)

Veenendaal - Gedenkpark ‘De Oude Begraafplaats van 1829’ aan het Kostverloren in Veenendaal heeft de laatste maanden een metamorfose ondergaan. De opgerichte Vriendengroep rond het Gedenkpark heeft samen met de gemeente de handen uit de mouwen gestoken en het resultaat mag er wezen. Vooral nu het herfst is en de bladeren aan de bomen allerlei herfsttinten aannemen is een wandeling over de eind 1947 gesloten verklaarde begraafplaats langs de Weverij aan te bevelen.

Dode takken zijn opgeruimd, de meeste klimop is vanaf het hekwerk verwijdert, veel gedenkstenen zijn weer schoongemaakt en van een aantal zijn de letters ook alweer zwart gemaakt. Er is nog wel een en ander te verbeteren. De Vriendengroep hoopt in de zomer van 2021 met het achterstallige onderhoud gereed te zijn.

Onderdeel Oud Veenendaal

Sinds kort is de Vriendengroep, die voormalig wethouder Henk Roor als coördinator heeft, een werkgroep van de Historische Vereniging Oud Veenendaal. Roor: ,,Voor het eind van het jaar  proberen we een website in de lucht te krijgen. Voor ons is een stip op de horizon dat we de namen en grafnummers van alle 6000 tot 7000 alhier begraven Veenendalers op de site gaan plaatsen. Ook willen we een overzicht publiceren van alle nog aanwezige gedenkstenen maar ook de toekomstige activiteiten zoals bijvoorbeeld de Open Monumentendag.”

Eerste zaterdag maand

Elke eerste zaterdag van de maand doen de Vrienden ter plaatse aan onderhoud zoals schoffelwerk, afgewaaide takken opruimen, gedenkstenen schoonmaken et cetera. Ze verzamelen op 7 november tegen tien uur in het nabijgelegen buurthuis en gaan daarna van start met het onlangs door de gemeente ter beschikking gestelde gereedschap. Belangstellenden zijn welkom.

De Vriendengroep doet de oproep om oude foto’s van de begraafplaats met hen te delen. Roor: ,,Men mag natuurlijk de foto houden maar we zouden die graag inscannen. U kunt ze ook per mail sturen naar info@oudveenendaal.nl.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden