<p>Anneke Schuiling van Team Clean Veenendaal houdt vrijwillig de omgeving school. (Foto&#39;s: Gertjan van Capellen)</p>

Anneke Schuiling van Team Clean Veenendaal houdt vrijwillig de omgeving school. (Foto's: Gertjan van Capellen)

(Foto: )

Anneke Schuiling strijdt al jaren tegen zwerfvuil rond Veenendaal

Veenendaal/rhenen - Afgelopen vrijdag kwam nog weer eens aan het licht, bij monde van een ambtelijk woordvoerder, dat de provincie Utrecht geen prioriteiten stelt tegen de strijd het tegen zwerfvuil langs Heren wegen in dit geval de Cuneraweg (N233). Zij moeten het hebben van welwillende pensionado’s van het Zwerf Afval Adoptie Plan (ZAAP) uit Rhenen en Team Clean (TC) uit Veenendaal.

Door Gertjan van Capellen

Zij komen elkaar de derde of vierde vrijdag van de maand tegen bij de rotonde op de N233 om samen de strijd tegen het zwerfvuil van fietsende jongeren en automobilisten aan te gaan. Het is een drukke route tussen Veenendaal en Rhenen, door zowel fietsers (middelbare scholieren!) als door autoverkeer. Deze vrijdag is de vangst maar liefst twintig zakken met vuil! Opvallend nieuw zwerfvuil: tig mondkapjes die met opzet zijn weggeworpen en niet plotseling verloren lijken te zijn. 

Ook solitair bezig

In het team van coördinator Tjeerd de Vries zit Anneke Schuiling: “Ik doe dit nu vier jaar en ben daarnaast solitair bezig in mijn eigen omgeving. Twee keer per week heb ik zo mijn eigen route die zo’n drie uur in beslag neemt. Het is misschien moeilijk te begrijpen waarom ik dit doe. Mij stoort namelijk het vuil langs de weg enorm. Vuil wat hoofdzakelijk bestaat uit blik, flesjes en sigarettenverpakking. Aan de andere kant is het leuk omdat je onderweg nog wel eens aan de praat raakt, is het een leuke afwisseling met het huishouden en je bent lekker buiten”.

Jammer

Een stuk of zeven Zapers, zoals ze zichzelf noemen, waaronder de voorzitter Ton van der Wal en Henri van den Dikkenberg, zijn gestart vanaf de Rijnbrug: “We leven we hier in een prachtige gemeente met mooie kernen en veel natuur, dan is het toch jammer dat mensen hier hun afval achterlaten. Ik ben dit gaan doen doordat ik natuurmens ben en werkloos werd. Dat vuil dat moet je gewoon niet willen”. Henri die vier(!) zakken met vuil aan zijn scootmobiel meetorst: “Ik doe dit nu drie maanden. Ook ik erger me dood aan het vuil langs de weg vooral in het Binnenveld. Wat ik dan tegenkom? Lege bierblikjes en McDonald’s-verpakkingen”.

Blik levert saucijzenbroodje op 

Anneke Schuiling van Team Clean Veenendaal heeft het laatste woord: “De Cuneraweg ligt er weer mooi bij, voor even”, zegt ze stellig. Op de parkeerplaats komen de pensionado’s van beide partijen tenslotte bij elkaar voor een gezellig onderonsje met koffie en een saucijzenbroodje. Dat laatste is weer bekostigd uit de opbrengst van het aangetroffen blik!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden