<p>Pesten is helaas voor veel kinderen de dagelijkse realiteit. (Archieffoto ter illustratie, foto Marcel Donks)</p>

Pesten is helaas voor veel kinderen de dagelijkse realiteit. (Archieffoto ter illustratie, foto Marcel Donks)

(Foto: Marcel Donks)

Pesten: 'Het is tijd om ‘sorry' te zeggen'

Pesten. Een hoogst actueel en zeer regelmatig terugkerend onderwerp. Pesten, waar dan ook: in de thuissituatie, op het werk, op school of op een vereniging. Het heeft een grote impact op het leven van een persoon of binnen het gezin. Een impact die iemand een leven lang met zich mee kan dragen. De redactie ontving een uitvoerig schrijven van een Veenendaalse. Een ‘noodkreet uit een moederhart’ noemt ze het. Het gebeurt binnen haar gezin. De brief publiceren we anoniem. Naam en mailadres van de inzender zijn bij de redactie bekend.

Veenendaal - ‘’Beste ouders. Ik schrijf deze brief aan jullie, omdat jullie - als het goed is - van grote invloed zijn op jullie kinderen. Vaak wordt gedrag van ouders tenslotte gekopieerd door kinderen, nietwaar? Dus ook als het aankomt op pesten. Iedereen heeft er de mond vol van hoe erg en verwerpelijk pesten is.

Ontdaan

Wanneer op het journaal komt dat een jongere zelfmoord pleegt na jarenlange pesterijen dan is iedereen ontdaan, ‘dit had nooit mogen gebeuren’. Maar ook dichtbij huis gaat pesten onverminderd voort. Misschien heb je het in de gaten of bevorder je het indirect actief met je woorden en/of daden, grote kans ook dat je geen idee hebt wat er speelt. Zou je het willen weten, als je eigen kind daar bij betrokken was, als pester, als meeloper? Of steek je je kop in het zand en ga je er klakkeloos van uit dat jouw kind zoiets nooit zal doen?
Hoe zou jij je als ouder voelen als…
Je kind in een klas zit waarin hij elke dag wordt gepest en buitengesloten, waarin de hele klas zich tegen jouw kind keert, niemand het voor hem opneemt en de enige die nog met jouw kind bevriend wil zijn daar openlijk niet voor uit durft te komen? Je kind daarbij ook niet in bescherming wordt genomen door de leerkracht en de intern begeleider van de school vierkant achter de leerkracht blijft staan?
Je je genoodzaakt voelt je kind naar een andere school te laten gaan, maar je alsnog niet van de pesters af bent? Zelfs niet twee jaar later? En dat je kind dermate beschadigd is dat hij na allerlei geboden hulp nog steeds niet goed in zijn vel zit? Om maar te zwijgen van de waarom-vraag. Dat je je blijft afvragen: waarom overkomt mijn kind dit? Dat je na al die jaren nog steeds niet weet waarom. Dat vreet aan je, als ouder van het gepeste kind. En misschien voel je aan dat het over jou gaat of over jouw kind. Dan hoop ik dat er een gesprek komt over respect, over vriendelijk zijn voor elkaar en over wat je een ander aan kunt doen met jouw gedrag. Het is nu tijd om ‘sorry’ te gaan zeggen. Ook als je als ouders onderling je daaraan schuldig hebt gemaakt. Als er ook maar één persoon hierdoor niet meer gepest wordt, is mijn missie al volbracht. Maar uiteraard hoop ik op een totale verandering, van ons leven en dat van anderen die in hetzelfde schuitje zitten.’’

reageren: redactie.rp@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden