Buitenlessen op Landgoed Scherpenzeel en kasteel Renswoude


beestjes zoeken onder dood hout
beestjes zoeken onder dood hout (Foto: Rob van de Bor)

Buitenlessen op Landgoed Scherpenzeel en kasteel Renswoude

Scherpenzeel- Vrijwilligers in het project van Luchtkasteel tot Dassenburcht zijn deze herfst met leerlingen van alle basisscholen in Scherpenzeel en Renswoude de natuur in geweest.

Op Wolfswinkel (deel van Landgoed Scherpzenzeel) hebben de leerlingen van de groepen 8 gekeken naar de  waarden van een landgoed, natuurwaarde, historische waarde, economische waarde, recreatiewaarde. Wat moet je als eigenaar doen om het landgoed in de toekomst te behouden? Daar wordt door de kinderen verschillend over gedacht, maar meer bomen planten vinden ze allemaal een goed idee.

Speurtocht

Voor de leerlingen van de groepen 7 is er een fotospeurtocht met meerkeuze vragen over de geschiedenis van Scherpenzeel. Waar stond de molen? Wat kun je lezen op de 100 jarigenbank, wie gebruikte de kleine deur van de Grote Kerk, welke huizen horen bij de Delfste school en waarom heet het oudste straatje van Scherpenzeel Nieuwstraat? Door de corona kon het Koetshuis niet worden bezocht, maar buitenlessen kunnen gelukkig wel. Op Lambalgen gaan de kinderen van alles ontdekken over de herfst en de kleine beestjes. Hr. en Mw. Patijn ontvangen de leerlingen in de fruitschuur en vertellen daarbij over de familiegeschiedenis en over Lambalgen.

In Renswoude komen de groepen 3 naar het bos om de verjaardag van Erik eekhoorn te vieren. Er zijn opdrachtjes over eikels en beukennootjes, bladeren, slingers en er komt een cadeautje voor de eekhoorn. Hoe leuk is het als de eekhoorns dan ook nog echt tevoorschijn komen. Met de kinderen van de groepen 6 kijken we naar paddenstoelen, bomen, bladeren en zaden en nog veel meer. Eén van de kinderen ontdekte de zeldzame pruikzwam en er zijn ook aardsterren gevonden.

Meegaan?

Na de winter worden de buitenlessen weer opgepakt. Alle kinderen naar buiten, dat is gezond en leerzaam. Ook in de komende herfstvakantie is er van alles te ontdekken in het bos. De 509 leerlingen die aan één van deze lessen hebben meegedaan weten nu waar ze op kunnen letten. Gaat u met ze mee? Of wordt u een van onze vrijwilligers? Meer informatie:  r.van.de.bor@ziggo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden