<p>Afval brengen. (Foto ter illustratie, foto Paul van den Dungen Fotografie)</p>

Afval brengen. (Foto ter illustratie, foto Paul van den Dungen Fotografie)

(Foto: Paul van den Dungen Fotografie )

Nieuwe spelregels voor grof afval: reserveren blijft

Veenendaal - In november legt het college de nieuwe spelregels rondom grof afval voor aan de gemeenteraad. Het aantal bezoekers van het afvalbrengstation stijgt nog elk jaar. Er ontstonden lange wachtrijen, onveilige verkeerssituaties en stijgende kosten doordat afval in de verkeerde containers terecht komt.

“Er ligt een evenwichtig pakket aan maatregelen, waarmee de totale kosten worden beperkt en eerlijker verdeeld”, aldus wethouder Marco Verloop. Het reserveringssysteem blijft bestaan; inwoners zijn tevreden dat ze niet meer hoeven te wachten en de RIVM-regels rondom het coronavirus kunnen eenvoudiger worden nageleefd. 

De medewerkers van het afvalbrengstation kunnen zo betere service verlenen, zodat het afval beter wordt gescheiden. Het maximum van zes bezoeken wordt afgeschaft. Het college vindt het belangrijk dat ook huishoudens die meer afval hebben, dit op een makkelijke manier kwijt kunnen. Wel moet vanaf het zevende bezoek €10,- per bezoek betaald worden. De meeste huishoudens zullen hier niet mee te maken krijgen, omdat ze minder vaak naar het afvalbrengstation komen.

Geen bouw- en sloopafval meer

Sommige afvalstromen zijn duur om te verwerken. Daarom heeft de gemeente onderzocht of sommige soorten afval nog wel ‘huishoudelijk afval’ zijn. Verbouwingsafval is dat niet. De kosten voor dat afval horen bij de kosten die gemaakt worden bij een verbouwing. Daarom mag bouwafval niet meer bij het afvalbrengstation gebracht worden. Met deze maatregel is de besparing jaarlijks fors. Bewoners kunnen verbouwingsafval tegen betaling naar particuliere inzamelaars brengen of op laten halen met een bigbag of bouwcontainer. In en rond Veenendaal zitten verschillende inzamelaars waar inwoners terecht kunnen.

Meer service voor bewoners die niet naar het afvalbrengstation kunnen

Tot slot is de uitruilmogelijkheid gecreëerd. Drie bezoeken aan het afvalbrengstation kunnen worden ingewisseld voor een kosteloze inzameling van grof afval aan huis. Hiermee hoopt het college vooral ouderen, mensen met een beperking en inwoners zonder auto tegemoet te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden