<p>Herfst op de Grebbeberg. Zo&#39;n mooi feeriek plaatje kun je overal in de omgeving schieten. &nbsp;(Foto: Aly van Eijk)</p>

Herfst op de Grebbeberg. Zo'n mooi feeriek plaatje kun je overal in de omgeving schieten.  (Foto: Aly van Eijk)

(Foto: )

Natuur: het is dit jaar een goed mastjaar

Regio - Oktober, de zaaimaand, eikelmaand, rozenkransmaand, Mariamaand. Oktober, octobris in het Latijn. In de Romeinse kalender wordt oktober gewoon de achtste maand genoemd. Octo betekent acht, maar wel staat de verering van Bachus, de god van de wijnbouw centraal.

Door Aly van Eijk

De weerspreuken en gezegdes kloppen ondanks de opwarming van het klimaat vaak nog wel. “Oktober met groene bladeren, duiden een strenge winter aan”. Maar is: “Oktober nat en koel, wordt de winter zacht en zwoel”. Dus hier kun je alle kanten mee op.
Maar zijn er dat jaar veel vruchten, dan wordt het een strenge winter. Dat het dit jaar een goed mastjaar is, kon je al vroeg constateren, de eikels en beukennootjes zijn al drie weken eerder als tien jaar geleden om hun vruchten te laten vallen.

Varkensvoer

Een mastjaar is in de bosbouw, het natuurbeheer en in de jacht een benaming voor een jaar waarin bomen en planten meer vrucht dragen dan gemiddeld. Een mastjaar komt bij beuken en eiken en kastanjes ongeveer eens in de vier jaar voor. De bosbouw kan er dan rekening mee houden met verjonging van bossen. Maar voor de wildstand heeft het ook gevolgen. Als er zo’n overvloed aan voedsel is, dan neemt de stand van de wilde zwijnen ook toe. Het woord ‘mast’ betekent oorspronkelijk varkensvoer. Vroeger werden de varkens met eikels vetgemest. Het scheelt ook dat het in het voorjaar niet zo hard heeft gevroren, zodat de bloesem van de vruchten niet is aangetast. Ook de bessen van de vlier, appels, peren, pruimen, kastanjes, ook de tamme kastanjes met hun scherpe prikbolsters, liggen in de bossen te wachten om geraapt te worden.

Bessen

Een van de vruchten die bij de vogels en zeker de trekvogels, zijn de meidoornbessen. Dit jaar zijn de struiken helemaal rood van de bessen. De meidoorn wordt ook hagendoorn genoemd, omdat de meidoorn in de Lage Landen al sinds mensenheugenis in hagen worden aangeplant. De botanische naam Crataegus komt van het Griekse woord kratos, wat kracht betekent. De term Lage Landen verwijst naar de laagvlakte in Noordwest Europa, het stroomgebied van de beneden-Rijn, de Maas en de Schelde. De Meidoorn en de sleedoorn, samen met de hazelaar, rozen en bramen, worden gebruikt voor afscheiding voor vee. Ze werden gevlochten, de takken werden in elkaar gedraaid. In noord-Brabant heb je de Maasvlechtheggen, door Unesco erkend en beschermd als erfgoed. Totdat het prikkeldraad is uitgevonden. Tegenwoordig komt het weer in zwang. Specialisten die het als hobby hebben, zorgen dat al het oude weer wordt hersteld. Het is een schuilplaats voor vogels, insecten, kleine zoogdieren. Vroeger stond in de apothekerskast het extract van de meidoorn. De bloemen bevatten stoffen die helpen tegen keelpijn en aderverkalking. Het schijnt ook te helpen tegen hartziekten, hartritmestoornissen en het verbetert de bloedsomloop.
Kijk en geniet.

Reageren: alyvaneijk@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden