Foto:

Column Jurgen Hillaert: ‘Kerstening oost’

Openbare basisschool WereldKidz Balans in Veenendaal-oost barst uit zijn voegen. Een mogelijke oplossing is een nieuwe locatie in de nieuwbouwwijk Groenpoort, maar het gemeentebestuur wil daar niet aan. Zij wil de leerlingen van de populaire school verdelen over andere scholen en een leerlingenstop. Dit kan betekenen dat ouders met leerlingen in verschillende groepen naar verschillende scholen moeten. Een onwenselijke situatie.

GroenLinks Veenendaal trok afgelopen week aan de bel. Opknippen van een succesvolle schoolformule is voor deze partij en veel ouders van de ruim driehonderd leerlingen geen optie. Als een formule werkt, succesvol is en in een behoefte voorziet, dan moet je dat als gemeente niet tegenwerken, maar juist ondersteunen. Zij constateert dat er in Veenendaal slechts vier openbare basisscholen zijn en tientallen niet openbare bassischolen, voor vrijwel iedere christelijke gezindte meer dan één. Dat is volledig uit balans.
Via social media spoort de partij wijkbewoners aan zich te laten horen en zo het tij te keren. Zij pleit ervoor om vooralsnog het Ontmoetingshuis te gebruiken om een deel van de leerlingengroei op te vangen. Nadat GroenLinks deze actie online had gezet als voorbereiding voor de raadscommissie die over de huisvestingsplannen van scholen gaat, kopieerde de Socialistische Partij dit initiatief binnen een paar uur. Alleen telde de SP slechts 24 basisscholen in Veenendaal, waar de gemeentesite er toch echt 28 telt... Of zou de SP de strijd voor de vier openbare basisscholen in Veenendaal al hebben opgegeven?

De gewiekste onderwijswethouder Verloop (SGP) ontmoedigt met zijn plannen, dat niet-confessionele ouders zich vestigen in Veenendaal-oost. Als die hun kinderen openbaar onderwijs willen bieden, is Veenendaal-oost namelijk nìet the place to be. Een subtiele manier het christelijk profiel van Veenendaal te bewaken.

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden