Uitleg bij een grafheuvel
Uitleg bij een grafheuvel (Foto: Cees Keur)

Geprolongeerd! Ontdek de geheimen van het Amerongse Bos

Amerongen - Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend.

Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Nieuwe data toegevoegd.

Deze excursie werd eerder aangekondigd op 11 en 17 oktober, deze data zijn al volgeboekt. Vanwege grote belangstelling wordt deze excursie nu nogmaals aangeboden op 1 en 14 november. Wacht niet te lang met boeken, er is vanwege Corona slechts plaats voor 20 personen.

Wat mag u verwachten? We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug , de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. Er liggen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, raatakkers ofwel Celtic Fields van 1200 v. Chr., schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, leemkuilen, grindgaten en ijzerkuilen, eiken-en beuken hakhoutpercelen, fundamenten van de brandwacht toren, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden op website Utrechts Landschap. Op zondag 1 november en zaterdag 14 november 2020 ontvangen wij u graag telkens om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen. U kunt parkeren bij Sportpark De Burgwal, Burgwal 2-4, Amerongen . Vandaar is het 2 minuten lopen. Voor deze excursie is inschrijven verplicht. Dit kan op de site van Utrechts Landschap via de knop reserveren.

Datum 1 november: https://www.utrechtslandschap.nl/activ.../detailpagina/96892

Datum 14 november: https://www.utrechtslandschap.nl/activ.../detailpagina/96904

De deelname is gratis! We gaan op pad in groepen van ongeveer 10 personen per gids. Inschrijving per keer kan voor maximaal 20 personen. We respecteren alle vereiste Coronaregels en hanteren de 1,5 meter regel. De excursie zal ongeveer 2,5 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de geheimen van het Amerongse Bos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden