<p>De vlag werd met enioge moeite op het dak bevestigd. Grote afwezige was de zon die middag. (Foto: Veenendaalse Woningstichting)</p>

De vlag werd met enioge moeite op het dak bevestigd. Grote afwezige was de zon die middag. (Foto: Veenendaalse Woningstichting)

(Foto: )

Wethouder onthult 4000ste zonnepaneel

Veenendaal - Het kost even wat moeite om een groot doek te bevestigen op de acht zonnepanelen die het dak van Homoet 36 sinds enkele weken rijk is. De vlagerige wind werkt niet bepaald mee. Maar voordat wethouder Marco Verloop arriveert in Veenendaal-West, hebben de mensen van de Veenendaalse Woningstichting alles piekfijn in orde. Alleen de zon – toch een directe betrokkene - laat hardnekkig verstek gaan.

Door Arie Verhoef

Onder dat grote doek ligt het vierduizendste zonnepaneel dat de Veenendaalse Woningstichting in de afgelopen maanden heeft laten aanbrengen op haar woningen als onderdeel van een omvangrijke verduurzaming. Vierduizend panelen op ruim zeshonderd woningen.
Voorwaar een reden om daar op donderdag 8 oktober eens feestelijk bij stil te staan, ook al laten corona en het weer niet veel feestelijkheden toe.

Toch energie

Maar ook onder een grijze lucht, zo laten de meters zien, leveren de panelen wel degelijk energie op. En daar gaat het om.
Bestuurder Kees Karsten van de Veenendaalse Woningstichting maakt in zijn welkomstwoord aan de circa dertig genodigden een eenvoudige rekensom.
Als één paneel jaarlijks een besparing oplevert van zo’n 60 euro, dan realiseert een huurder met acht panelen op het dak per jaar een mooie besparing van 480 euro. “En dat is toch mooi meegenomen in deze tijd.”
Zonder dat de woningstichting daarvoor ook maar één euro huurverhoging in rekening brengt.
Karsten: “Waar het gaat om de gewenste CO2-reductie, zijn we er nog lang niet met het plaatsen van deze vierduizend zonnepanelen. We moeten ook hier in Veenendaal allemaal van het gas af. Wij zullen daar zo goed mogelijk aan meewerken, maar het moet natuurlijk financieel wel haalbaar zijn.”Wethouder Marco Verloop – hij heeft duurzaamheid in zijn portefeuille – erkent dat de opgave groot is. “Hoe verder we daarin komen hoe meer we ontdekken dat de verduurzaming veel geld kost. De haalbaarheid is zeker belangrijk. Maar we moeten wel blijven doorgaan. De dingen die haalbaar zijn, moeten we ook echt blijven doen.”

Mooi

Hij dankt dan ook de Veenendaalse Woningstichting voor haar investering in onder andere de panelen die hier huizenrij na huizenrij de daken sieren. Als na de resolute, gelijktijdige handeling van bestuurder Kees Karsten en wethouder Marco Verloop het grote doek van het dak is gegleden, zijn er bloemen. Niet alleen voor wethouder en bestuurder, maar ook voor de bewoners, Henk en Margaret Verhaaf. Beiden zijn blij met de zonnepanelen.
Margret: “Het is toch mooi dat we zo de energie van de zon – helemaal gratis, onuitputtelijk en niet belastend voor de aarde – kunnen gebruiken in ons huishouden. Fijn dat we dit zomaar van de Veenendaalse Woningstichting hebben gekregen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden