<p>Publiek wordt welkom geheten. (Foto&rsquo;s: Pieter Vane en De Cultuurfabriek)</p>

Publiek wordt welkom geheten. (Foto’s: Pieter Vane en De Cultuurfabriek)

(Foto: )

Feestje tien jaar De Cultuurfabriek in Veenendaal

Veenendaal - Zaterdag 10 oktober werd gevierd dat De Cultuurfabriek, het culturele hart van Veenendaal, al 10 jaar bestaat.

Cultuurwethouder Dylan Lochtenberg opende de feestelijke dag met een onthulling van de beeldentuin met werk van Janneke Boon, de Veenendaalse beeldhouwster die twee jaar geleden is overleden. Ook lanceerde hij de nieuwe website van De Cultuurfabriek en de prachtige nieuwe bewegwijzering in het gebouw. 

10 oktober 2020 gaat de boeken in als een hele bijzondere dag vol met activiteiten, enthousiaste bezoekers, maar ook veel begrip en respect voor alle coronamaatregelen. Het aantal bezoekers werd goed in de gaten gehouden en voor elke activiteit moest worden ingeschreven. Gelukkig werd de sfeer daar niet minder om en kan er teruggekeken worden op een succesvolle en mooie feestdag. 

Gratis activiteiten

Bezoekers werden feestelijk ontvangen door Gaby Jansen, die als acteur een enthousiaste en vertelgrage directeur van De Cultuurfabriek speelde. Architect Jos van Eldonk vertelde in een diepgaande lezing meer over zijn visie achter De Cultuurfabriek en hoe dit gebouw vol symboliek tot stand is gekomen. In de Behind The Scenes Tour kon er een kijkje worden genomen bij de Bibliotheek, in het depot van het Museum en in het archief van de Historische Vereniging Oud Veenendaal. Er werden tientallen speurtochten door de jeugdafdeling afgelegd en prachtige kunstwerken gemaakt in de mini-workshop etsen. Het YouTube-kanaal Why I love this book kwam langs om korte filmpjes te maken van kinderen die vertellen welk boek zij nou écht het beste vinden. In de theatervoorstelling De Boekenmagiër werden kinderen meegenomen in een avontuur vól boeken en in het Museum konden ze leren weven met wol.

Tussen al deze keuze uit activiteiten kon men natuurlijk ook gewoon genieten van een kopje koffie met de sfeervolle klassieke muziek door cellist Segei Michel en Veense pianiste Martine van Veen.

5 jaar FabLab Veenendaal

Naast het jubileum van De Cultuurfabriek vierde ook FabLab Veenendaal afgelopen zaterdag een feestje! Vijf jaar geleden opende het FabLab voor het eerst haar deuren in De Cultuurfabriek en is sindsdien niet meer weg te denken in het aanbod voor jong en oud. Het FabLab biedt al vijf jaar laagdrempelig toegang tot de nieuwste maaktechnologieën zoals 3D-printers en lasersnijders. Kinderen konden afgelopen zaterdag hun eigen familiewapen leren ontwerpen en (onder begeleiding) graveren met de lasersnijder in het FabLab. Er werden veel creatieve en mooie familiewapens gemaakt. 

Parels van De Cultuurfabriek

De afgelopen maanden werden vaste bezoekers van De Cultuurfabriek prachtig in beeld gebracht door Veenendaalse fotograaf Sander van Laar. Hij maakte voor speciaal voor het tienjarig jubileum de fotoportretserie De Parels van De Cultuurfabriek. Deze expositie is nog tot en met 7 november gratis te zien in de Kunstkubus in de centrale hal van De Cultuurfabriek. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden