Foto: Unsplash
aangeboden door Medipreventie

Mondkapjes: de meest gestelde vragen

Er is veel te doen over mondkapjes, waardoor er logischerwijs ook veel vragen zijn over mondkapjes. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen met betrekking tot het gebruik van mondmaskers. 

Wat is een mondkapje?

Een lapje stof of een kapje die neus en mond bedekt, dat is een mondkapje. Je ademhalingsstelsel wordt erdoor beschermd en ze worden vaak gebruikt door artsen en tandartsen tijdens hun werk. Dankzij de twee elastiekjes kun je het kapje heel eenvoudig achter je oren bevestigen.

Waarom is het verstandig om een mondkapje te gebruiken?

Zo bescherm je jezelf en andere mensen tegen het verspreiden van virussen en bacteriën. Zo voorkom je dat je dierbaren besmet raken.

Kun je een mondkapje ook wassen?

Dit hangt af van het materiaal waarvan je mondkapje gemaakt is. Stoffen mondmaskers kun je bijvoorbeeld wassen. 

Zijn mondkapjes eigenlijk veilig?

Alle mondkapjes die zijn gekeurd zijn veilig om te gebruiken. Kijk dus altijd goed of het voorzien is van een keurmerk.

Hoelang kan ik met een mondkapje doen?

Als je wegwerp mondkapjes gebruikt is het belangrijk om deze altijd weg te gooien bij het afdoen.

Hoe gebruik ik een mondkapje?

Let goed op je persoonlijke hygiëne als je een mondkapje gebruikt. Was je handen goed van tevoren en plaats dan je mondkapje, door de elastieken achter je oren te bevestigen.

Als ik naar buiten ga, moet ik dan een mondkapje dragen?

Nee, alleen in specifieke gevallen kan het dragen van een mondkapje een pluspunt zijn. Het is bijvoorbeeld verplicht in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in touringcars voor reizigers van dertien jaar en ouder en OV medewerkers. Het gebruik hiervan wordt volgens de laatste richtlijnen  sterk aangeraden in winkels en dergelijke. Gebruik een kapje die niet in de zorg wordt gebruikt.

Wordt het dragen van een mondkapje aangeraden voor kinderen onder de drie jaar?

Nee kinderen onder de drie jaar kunnen beter geen mondkapje dragen.

Geeft de overheid mij een mondkapje?

Het is de bedoeling dat je voor persoonlijk gebruik zelf een niet-medisch mondkapje aanschaft. Het is ook mogelijk om deze zelf te maken.

Voor medewerkers die een mondkapje moeten gebruiken in een werksituatie, zoals bijvoorbeeld, medewerkers in het openbaar vervoer, is de afspraak dat hun werkgever contact met hen opneemt om hierin te kunnen voorzien.

Medewerkers openbaar vervoer

Zij moeten een mondkapje dragen. Ook hebben zij de mogelijkheid tot het dragen van een spatscherm. Vinden de werkzaamheden in een afgesloten cabine plaats? Of wordt er 1,5 meter afstand gehouden tussen reizigers en chauffeur? In dit geval is een mondkapje of spatscherm niet verplicht.

Waar kan ik het beste een niet-medisch mondkapje kopen?

Bij onder andere de drogist, supermarkt, warenhuis of webshop. Ook kun je wegwerp mondkapjes kopen die eenmalig te gebruiken zijn. Of koop een mondkapje van textiel die gewassen en hergebruikt kan worden.

Ben ik dankzij een niet-medisch mondkapje beschermd tegen het coronavirus?

Nee, je wordt zelf niet beschermd met een niet-medisch mondkapje. Wel kun je je directe omgeving beschermen als je het mondkapje zorgvuldig draagt en gebruikt. Houd je ook aan de andere hygiënemaatregelen. 

Een medisch mondkapje of een niet-medisch mondkapje, wat zijn de verschillen?

Medische mondmaskers, zoals een chirurgisch mondmasker IIR, horen te voldoen aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze maskers zijn bedoeld voor gebruik in de zorg.

Zorg ervoor dat mensen die in de zorg werken genoeg medische mondmaskers tot hun beschikking hebben door een niet-medisch mondmasker te kopen of zelf te maken. Deze draag je niet ter bescherming van jezelf. Bij goed gebruik wordt het risico verkleint dat druppels uit de mond en neus verspreid worden. Het is een aanvulling op de huidige hygiënemaatregelen.

Waar herken ik een niet-medisch mondkapje aan?

Bij een niet-medisch mondkapje ontbreekt de CE- markering.

Is het toegestaan om een mondkapje te dragen in het onderwijs en in overheidsgebouwen?

Ja, dit is toegestaan maar niet verplicht. Als het mogelijk is om in een ruimte 1,5 meter afstand te houden, dan hoeft een niet-medisch mondkapje niet gebruikt te worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden