<p>De mannen achter Visional Design. V.l.n.r. Rick van de Steeg, Jesper van Laar en Peter van den Berg.</p>

De mannen achter Visional Design. V.l.n.r. Rick van de Steeg, Jesper van Laar en Peter van den Berg.

(Foto: Marco Diepeveen)

Veense vrienden worden compagnons

Twee kennen elkaar al vanaf hun geboorte, de anderen van school. Rick van de Steeg, Peter van den Berg en Jesper van Laar vormen een hecht Veenendaals vriendentrio (allemaal 21). En sinds vorig jaar treden ze ook naar buiten als drie compagnons. Toen lanceerden ze namelijk hun bouwkundig tekenbureau Visional Design.

Door Marco Diepeveen

VEENENDAAL - “Alle drie gingen we naar het CLV. En toen gezamenlijk bouwkunde op de HAN”, zegt Peter. “In het derde jaar besloten we om samen een eigen bouwkundig tekenbureau op te gaan zetten. Dat gebeurde een jaar voor ons afstuderen, afgelopen juni. De HAN ondersteunde ons volop en promoot ook het ondernemerschap. In onze branche kiezen veel afgestudeerden voor loondienst. Onze studie leed niet onder onze businessplannen.”

Afstudeeronderzoek

Afstuderen had prioriteit. Jesper: “De opleiding vroeg de studenten om een afstudeeronderzoek. Dat konden we gelukkig in ons eigen bedrijf uitvoeren. Ontzettend leerzaam. Op afstand – vanwege de corona-lockdown – onderzochten we beheer en onderhoud van 25 verpleeghuizen in de regio. Dat onderzoek slaagde gelukkig.”

De coronacrisis heeft weinig invloed op de bouwsector, is de beleving van het drietal. Rick: “We kunnen gewoon doorwerken. Veel particulieren grijpen het thuiszitten aan om hun huis onderhanden te nemen. In plaats van te verhuizen of het geld in een vakantie te steken. Omdat er zoveel vraag is naar tekenwerk, werkt Visional Design samen met drukbezette collega-bureaus.”

Visional Design is géén architectenbureau. “We kunnen wel als verlengstuk voor architecten opereren. Maar voor een uitbouw is een architect niet altijd noodzakelijk.”

De jongens hebben zich gespecialiseerd in driedimensionale tekenprogramma’s, naast het traditionele tweedimensionale. “De standaard is 2D, maar er is nu een omslag gaande naar 3D”, weet Peter. “Want 3D spreekt veel meer, haalt onduidelijkheden weg en versterkt het ontwerp. Het geeft ruimtelijk inzicht. Bij 2D moet je zelf verbanden leggen. Ooit werd een bouwaanvraag in 2D afgewezen, maar wel akkoord bevonden in 3D. 3D bespaart geld, tijd en fouten. We maken ook bewegende visualisaties.”

Geen twijfels bij de drie vrienden annex collega’s dat ze voor zichzelf zijn begonnen? Jesper: “We ontwikkelen onszelf ontzettend snel door zelf te ontdekken. We breiden ons netwerk uit, zoeken de samenwerking en proberen online beter vindbaar te zijn.” En hoe zit het met conflicten op de werkvloer? “Bij een goed idee proberen we elkaar te overtuigen. Lukt dat niet, dan verdwijnt het van tafel. We kroppen niets op en vertellen elkaar de waarheid. Uiteindelijk vinden we elkaar altijd wel. Ook in het weekend, achter een biertje, moeten we elkaar recht in de ogen kunnen kijken.”

Zie www.visionaldesign.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden