Foto: Pexels
aangeboden door thebagstore.nl

Met deze tips verspil je minder voedsel

Onderzoekers schatten dat ongeveer een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt verloren gaat. Dat is natuurlijk een enorme verspilling. In Nederland kunnen we er ook wat van, want hier verspillen we per persoon zo’n 34 kilo voedsel per jaar. Al die onnodige verspilling is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook nog eens slecht voor je portemonnee. En ook al gaat het steeds maar om een klein beetje, als je al die beetjes bij elkaar op telt wordt het toch al gauw een flinke hoeveelheid. Dat kan beter. Maar hoe dan?

Vries het in

Veel mensen gebruiken de vriezer vooral als een voorraadkast voor bevroren etenswaren. Maar ze stoppen er dan alleen producten in die al bevroren waren. Door slim gebruik te maken van je vriezer kun je een heleboel onnodige verspilling tegen gaan. Vooral wanneer je alleen woont, zoals tegenwoordig zo’n drie miljoen Nederlanders doen, kook je al gauw meer dan je in een maaltijd op kunt. Weet je nu al dat je de volgende dag graag iets anders wilt eten? Vries de rest dan direct in zodat je het op een ander moment alsnog kunt eten. Hou er dan wel rekening mee dat voeding in een vriezer ook niet eindeloos goed blijft. Maak met jezelf de afspraak dat je maaltijden uit de vriezer binnen twee maanden opeet, anders kun je ze alsnog weggooien. Ga je kamperen en heb je makkelijke maaltijden nodig? Neem je maaltijden uit de vriezer dan mee in je reistas. Snel, handig en gezond. 

Kliekjes

In de gemiddelde Nederlandse koelkast is het best een beetje een chaos van allerlei geopende producten, restjes groente en fruit. Als je die producten los van elkaar ziet ben je misschien snel geneigd om de inhoud van je koelkast maar leeg te gooien in de container. Toch kun je, soms met een beetje creativiteit, een hele lekkere maaltijd maken van al die kliekjes. Heb je bijvoorbeeld allerlei groentes over? Niet weggooien, maar pureren en verwerken in een gezonde groentesoep of een lekkere omelet. Fruit dat een tikkeltje bruin en overrijp is? Gewoon in de blender gooien en een smoothie van maken. En kook jij ook altijd veel te veel pasta? Dat kun je ook prima koud eten in een lekkere pastasalade die je meeneemt in je sporttas voor na je work-out. Kortom, met een beetje fantasie maak je met je restjes hele lekkere dingen. 

Samen delen

Als je voedingswaren over hebt die moeilijker zijn om te bewaren in de koelkast of de vriezer kun je er altijd nog voor kiezen om te delen. Heb je voor je verjaardag veel te veel taart in gekocht? Stop die lekkernij dan gewoon in je zebra tas en trakteer je collega’s op een stukje. Denk ook eens verder dan je eigen directe kringetje. Heb je bijvoorbeeld een oudere buurman of buurvrouw die een makkelijke maaltijd wel kan gebruiken? Of woont er een alleenstaande vader of moeder in je buurt die het koken graag een keertje over zou slaan? Denk ook eens aan de voedselbank. Hier breng je natuurlijk je restje boerenkool niet naartoe, maar kijk eens in je voorraadkast, dan vind je ongetwijfeld wel producten die je zelf niet gaat gebruiken. Wat je ook over hebt, het delen van voedsel dat je anders weg had gegooid is echt een win-winsituatie. Beter voor het milieu, fijn voor degene die jij er blij mee maakt en voor jezelf ook een goed gevoel. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden