Foto: Unsplash
aangeboden door Yarinde en Wovar

Dalende CO2 uitstoot door coronacrisis voortzetten

Toen de coronacrisis begon stond alles stil. Er werd minder geproduceerd en vooral en door het afgenomen transport was er flink minder vervuiling. Het luchttransport werd vrijwel niet meer ingezet en ook over de weg werden er veel minder goederen vervoerd. Hierdoor is er een daling van 8,7% geweest in de CO2 uitstoot in vergelijking met 2019. De huidige corona situatie is aan het stabiliseren, maar blijft onvoorspelbaar. Hoe kunnen we nu deze dalende lijn aan CO2 uitstoot vasthouden? Hier enkele simpele stappen die iedereen kan zetten.

Transport en vervoer

Zoals hierboven al genoemd was zijn vervoer en transport één van de grootste vervuilers in de wereld. Tijdens de coronacrisis is veel van het openbaar vervoer stil komen te liggen en door het thuiswerken was er weinig autoverkeer. Nu er steeds meer mensen weer richting kantoor gaan, gaat de uitstoot ook weer omhoog. Om de uitstoot tóch laag te kunnen houden wordt er geadviseerd om zo veel mogelijk met de fiets naar werk te gaan. Kun je de afstand niet fietsen? Dan zijn een elektrische auto, fiets of scooter een goed alternatief. Niet alleen naar werk, maar ook bijvoorbeeld voor het boodschappen doen is het beter om met de fiets te gaan. 

Als je boodschappen doet, overweeg dan ook eens om langs een lokale boer te gaan voor je producten. Zoals genoemd zorgt transport voor veel vervuiling, ook transport van voedsel. Door bij de lokale boer producten te halen, kun je dit ook verminderen.

Planten

Zoals de meeste mensen weten, zuiveren planten op natuurlijke wijze de lucht. Planten zetten koolstofdioxide en water om naar suikers zoals glucose. Tijdens dit proces komt er een voor ons essentiële afvalstof vrij: zuurstof. Meer planten zorgt dus voor een betere luchtkwaliteit. Zo is er een simpele stap die veel van ons al meteen kunnen zetten: het aanplanten van meer groen in de tuin. Hiervoor is niet veel kennis nodig, aangezien er ook onderhoudsarme borderpakketten zijn. Deze bestaan uit planten en bloemen die vrijwel geen onderhoud nodig hebben om prachtig te bloeien. Zo kun je bijdrage aan een beter milieu, zonder veel moeite. De enige moeite die je moet nemen is het afzetten van een border met een borderrand en het aanplanten van je borderpakket. 

Zuiniger wonen

Energieverbruik zorgt voor extreem veel uitstoot. Door het energieverbruik te verminderen kun je ook een steentje bijdragen. Zet bijvoorbeeld niet je TV op stand-by, maar zet hem echt uit. Ook de stand-by stand kost veel energie. Probeer korter te douchen en zorg ervoor dat je geen airco in huis neemt. Airco’s zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot, vooral in de huidige tijd waarin steeds vaker hittegolven voorkomen. Een manier om de warmte buiten de deur te houden is om een groen dak aan te laten leggen. Dit is wel een investering, maar het kan voor een temperatuurdaling tot 2 graden binnen zorgen. Niet alleen een temperatuurdaling, maar ook behoud van temperatuur. Zo is het in de winter ook warmer door een betere isolatie. Daarnaast bestaat een groen dak ook weer uit planten. Dit zorgt weer voor extra luchtzuivering. 

Zie je geen mogelijkheid om een groen dak te plaatsen? Dan kun je nog altijd overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Door de natuurlijke wijze van energieopwekking wordt er ook minder uitstoot gecreëerd. Daarnaast gaan de panelen gemiddeld 18 jaar mee en zijn ze erg duurzaam. 

Welke van de genoemde punten doe jij al? 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden