In de wijk Petenbos deelt olifant Jumbo maandag kaneelbeschuitjes uit.
In de wijk Petenbos deelt olifant Jumbo maandag kaneelbeschuitjes uit. (Foto: Archief)

Zet je lampion voor het raam, het is vandaag Lampegietersavond

Maandag 14 september viert Veenendaal Lampegietersavond. Dit jaar zonder optochten, maar mét lampionnen voor de ramen van zoveel mogelijk Veense huizen. Tenminste, als het aan de burgemeester ligt. In een filmpje roept hij Veenendalers op om maandagavond een lantaarn of lampion voor het raam te zetten.

Door Lilian Steensma

VEENENDAAL – Het zal in Veenendaal op Lampegietersavond ongebruikelijk rustig zijn op straat. Normaal gesproken trekken er dan duizenden mensen door de wijken. Vooral vrolijk verklede kinderen, begeleid door hun ouders, aangevoerd door verschillende muziekkorpsen. 

Dit jaar dus niet, maar de traditie van Lampegietersavond is té belangrijk om ongemerkt voorbij te laten gaan, vinden de mensen van Veenendaal Verenigd/t. Samen met de gemeente en organisatie Veens bedachten zij een alternatief programma.

Mini-expositie en bouwplaatwedstrijd 

Zo heeft Museum Veenendaal in de hal van de Cultuurfabriek een mini-expositie ingericht over Lampegietersavond. Je kunt daar ook – of bij supermarkt Jumbo of het gemeentehuis – een bouwplaat ophalen en meedoen met de lampionbouwplaatwedstrijd. In verschillende wijken geniet je met Lampegiet veilig van muziekoptredens én er wordt dan om 19.00 uur een online event georganiseerd.

Mars van muzikanten

Een van de wijken waar live muziek zal klinken, is het Petenbos. Jumbo-ondernemer Wirner van Aanholt is betrokken bij de organisatie. Hij vertelt: “De muzikanten van OBK Rhenen zullen door de wijk marcheren en een ode brengen aan Lampegiet. Er is geen optocht, maar we nodigen alle wijkbewoners uit om verkleed en met warme chocolademelk bij de hand vanuit hun eigen voortuin te genieten van de muziek. Het muziekkorps wordt gevolgd door de welbekende, gigantische opblaasolifant, de mascotte van de optocht van het Petenbos. En medewerkers van Jumbo delen kaneelbeschuitjes uit. Corona-proof, uiteraard!”

Wil je weten welke route het muziekkorps en de olifant lopen? Kijk dan maandagmiddag even op de Facebookpagina van Jumbo Petenbos.

Veenendaal-Noord

Uit verschillende wijken uit Veenendaal-Noord liepen vorig jaar meer dan 400 kinderen mee in de optocht die voerde door de wijken De Pol en de Gelderse Blom. 

“Met hun begeleiders meegerekend, waren het in totaal ruim 1200 deelnemers”, vertelt Nina Visser van Cafetaria ’t Huus 2.0, sponsor van de Lampegiet-optocht in Noord. 

“Wij flyeren op scholen en kinderen die meedoen krijgen een startnummer. Met dat nummer dingen ze ook mee naar mooie prijzen.” Nina hoopt dat zoveel mogelijk inwoners een lampion voor hun raam zullen zetten.

Ouderwets gezellig

Veenendaal Verenigd/t, de gemeente Veenendaal en Veens wensen alle Veenendalers een leuke Lampegietersavond. Dit jaar anders dan anders, maar ongetwijfeld ouderwets gezellig. En hopelijk volgend jaar weer als vanouds.

www.veenendaalverenigt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden