Een voorbeeld van een solar carport.
Een voorbeeld van een solar carport. Arjan de Groot

Voorwaarden gesteld voor solar carports in Veenendaal

24 maart 2024 om 18:35 Politiek

VEENENDAAL Het bouwen van een solar carport krijgt nu veelal een negatief welstandsadvies, omdat er geen duidelijke regels voor zijn. De lokale politiek krijgt daarom een aantal criteria voorgesteld om vast te stellen, zodat er een mogelijkheid komt om een parkeerplaats te overdekken en dat deze kan bijdragen aan het opwekken van duurzame energie.

‘Een solar carport is een overdekte parkeerplaats die voorzien is van zonnepanelen, die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Heeft verschillende functies, zoals het beschermen van voertuigen tegen weersomstandigheden en het leveren van groene stroom. Een solar carport kan verschillende vormen, materialen en ontwerpen hebben, afhankelijk van wensen en het budget van de eigenaar en/of initiatiefnemer. De afmetingen en grootte kunnen variëren, van een particuliere carport aan huis tot een grote solar carport die ruimte biedt aan honderden parkeerplaatsen’, is nu omschreven in de Welstandscriteria voor Solar Carports.

,,De criteria zijn nodig voor solar carports bij bedrijven. Zij willen deze graag bij hun onderneming op het bedrijventerrein plaatsen. Alleen welstand vindt hier ook iets van, maar omdat het niet in de regels is opgenomen geven zij nu meestal een afwijzing. Dit is ook de reden nu de criteria bij de Welstandsnota toe te voegen’’, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher. ‘Dit afwegingskader gaat over solar carports, een overkapping met zonnepanelen waar auto’s onder kunnen staan. Er is dus altijd een directe link met auto’s en parkeren.’ De gemeente wil inzetten op multifunctioneel ruimtegebruik, waarbij zij parkeerplaatsen wil koppelen aan de duurzaamheid.

TRENDSETTER 

‘Als onderdeel van deze ambitie wil de gemeente de ontwikkeling van solar carports faciliteren voor het opwekken van duurzame energie op kansrijke parkeerterreinen in de gemeente.’ Hierbij wil Veenendaal wel letten op tegengaan van hitte, meer gebruik van kwalitatief groen en een bewuste materiaalkeuze, zoals hergebruikte elementen. De gemeente wil een trendsetter beleid instellen, waarbij de eerste solar carport bepalend is voor de overige nog te realiseren binnen een bepaald gebied. Deze moeten wel passen in een omgeving en mogen geen reclame-uitingen hebben. En niet boven langsparkeerplaatsen aan de openbare weg.

‘Solar carports mogen enkel gerealiseerd worden op bestaande parkeerplaatsen of bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die een parkeervraag met zich meebrengt’, is aan de raad voorgesteld om vast te stellen. Verder moet de constructie aansluiten op het karakter van het gebied. En bomen in de omgeving moeten zoveel mogelijk blijven staan. Verder stelt het college enkele regels voor in bepaalde gebieden. Zo wil zij in het centrum liefst transparante of lichtdoorlatende zonnepanelen en dat er rekening is gehouden met reflectie naar woningen. Dit wil zij ook in woongebieden en dat de solar carport verlichting heeft voor de sociale veiligheid in de avond.

REFLECTIE

Daarnaast moeten er open zichtlijnen zijn, zodat er een doorkijk is. Bij bedrijventerreinen moeten de zonnepanelen niet reflecterend zijn en zijn de solar carports niet het hoofdgebruik van een perceel. En langs de A12 moeten bedrijven rekening houden met de zichtbaarheid dat vanaf de rijksweg niet alleen panelen te zien zijn. ,,Het is een nieuwe ontwikkeling in Veenendaal en daarom willen we bij de eerste drie solar carports als een pilot gaan helpen. Met name hoe ga je dit dan doen. Want het belang is groot om ook hier te verduurzamen’’, besluit de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie