Afbeelding
Foto: Willfried Wende via Pixabay

Hoe zorg je voor voldoende werkkapitaal voor je bedrijf?

29 maart 2024 om 14:02 Partnercontent

Vooral als startende ondernemer heb je soms niet genoeg kapitaal om opdrachten of orders te financieren. De kosten gaan immers voor de baten uit volgens het gezegde. Als je een mooie grote opdracht krijgt dan moet je daarvoor soms flink in de buidel tasten. Materialen inkopen, vervoerskosten, arbeidskosten. Je kunt in dit soort situaties gebruikmaken van factoring. Dat is een manier van vooraf financieren die vrijwel zonder risico is. Dit is vaak gunstiger dan een lening bij een bank afsluiten of gebruikmaken van een doorlopend zakelijk krediet. Hier betaal je namelijk vaak een flinke rente over het openstaande saldo.

Hoe werkt factoring?

Als je gebruik maakt van factoring dan besteed je het incasseren van je factuur uit. De factoring maatschappij betaalt deze vooruit. Jij krijgt je geld en kunt daarmee de opdracht financieren. Je draagt de betaling over aan het factoringbedrijf. Je klant betaalt dus aan hen en niet aan jou. De klant krijgt gewoon de gebruikelijke betalingstermijn voor zakelijke transacties. Deze is meestal 30 tot 60 dagen. Natuurlijk is niets voor niets. Voor deze service betaal jij aan het factoring bedrijf een fee die een x aantal procent van de factuur bedraagt. Maar je hoeft je vanaf dat moment geen zorgen meer te maken over de betaling. Als die uitblijft, dan treft het de factorer incassomaatregelen.

Betaalt een factoring bedrijf zomaar alle facturen?

Natuurlijk doet een factoring bedrijf ook aan risicomanagement. Als je een factuur indient met 6 cijfers voor de komma dan wordt er een onderzoek ingesteld naar de kredietwaardigheid van de debiteur. Als die onvoldoende blijkt, dan wordt de factuur niet aangenomen. Maar als de klant een betrouwbare indruk wekt dan kun je binnen enkele dagen de betaling tegemoet zien. Op die manier kun je dus eenvoudig de hoeveelheid werkkapitaal verbeteren. Je kunt materialen en grondstoffen bestellen en mensen aan het werk zetten om de opdracht uit te voeren. Je hoeft nooit meer een opdracht te weigeren omdat je geen geld hebt om deze vooraf te financieren. Op die manier kan je bedrijf dus sneller groeien.

Elke factuur is welkom

De meeste factoring bedrijven doen zaken met zowel kleine als grotere bedrijven. Of je nu een factuur van 1.000 euro wilt laten betalen of een factuur van tienduizenden euro’s. Soms kun je de dienstverlening gratis uitproberen om te zien of het je bevalt. Je moet wel de kosten incalculeren. Die kun je wellicht doorberekenen aan je klant of opdrachtgever, maar je moet er dan wel weer voor waken dat je prijs niet te hoog wordt in verhouding tot die bij de concurrent. Een alternatief voor factoring kan zijn dat je een grote klus in fases uitvoert en deze ook in stappen factureert. Je loopt dan ook minder risico als de klant na afronding in gebreke blijft met de betaling. Als een fase niet wordt betaald kun je de werkzaamheden opschorten tot aan de openstaande verplichting is voldaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie