Afbeelding
Foto: Pixabay

Welke zaken op internet vallen onder het auteursrecht?

29 maart 2024 om 13:57 Partnercontent

Het auteursrecht is veelomvattend. Er vallen veel meer zaken onder het auteursrecht dan we vaak denken. Fysieke zaken, zoals boeken, schilderijen en bijvoorbeeld beeldhouwwerken, worden auteursrechtelijk beschermd. De rechten liggen bij de maker van het betreffende werk. Tegenwoordig verschijnen er ook veel zelfgemaakte werken op internet en dit betekent dat het auteursrecht ook op internet van kracht is. Het is dan ook geen goed idee om een foto via de zoekmachine te vinden en vervolgens zomaar te hergebruiken op je eigen website, bijvoorbeeld. De kans is groot dat er auteursrecht op rust. 

Teksten

Er zijn natuurlijk eindeloos veel teksten aanwezig op internet. Denk aan teksten op websites, blogteksten, reisverhalen, gedichten, social media posts en bijvoorbeeld complete dagboeken. Al deze teksten zijn door iemand geschreven en dit betekent dat er auteursrecht op rust. Ervaren partijen, zoals Lawfox, zien de complexiteit op dit vlak sterk toenemen. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat veel teksten tegenwoordig door robots worden geschreven.

Foto’s en afbeeldingen

Alle soorten foto’s en afbeeldingen zijn door iemand gemaakt en de maker hiervan heeft de rechten over de foto’s en afbeeldingen. Er wordt wel eens gedacht dat auteursrecht alleen geldt voor professioneel gemaakte foto’s, zoals door een fotograaf, maar dit is niet juist. Ook amateurfoto’s vallen onder het auteursrecht. Dit geldt ook voor alle soorten afbeeldingen, van kunstwerken tot infographics, dus ook voor ontwerpen van grafisch ontwerpers en zelfs logo’s. Ook hier geldt dat steeds meer foto’s en afbeeldingen door robots worden gemaakt.

Software en code

We maken eigenlijk allemaal gebruik van software. Denk maar aan een tekst die je moet schrijven, wat je over het algemeen doet in Word, een onderdeel van het Office software pakket. Je mag hier natuurlijk gebruik van maken als je het hebt gekocht. Wordt software zomaar gedeeld, gekopieerd of bijvoorbeeld aangepast? Dan wordt er inbreuk gemaakt op het auteursrecht. Alle soorten computerprogramma’s zijn auteursrechtelijk beschermd, inclusief broncodes, objectcodes en programmeertalen.

Video’s en muziekstukken

Audio en audiovisuele content valt ook onder het auteursrecht. Je kunt hierbij denken aan onder meer documentaires, video’s, films, vlogs, composities, songteksten, remixes, covers en muziekopnames. Zowel op professioneel als op persoonlijk niveau is dit soort content beschermd. Het maakt dus niet uit of het om een professionele documentaire gaat of om een persoonlijke video van een YouTube vlogger.

Plannen en tekeningen

Tot slot vallen ook plannen en tekeningen onder het auteursrecht. Je kunt hierbij denken aan de plannen en tekeningen van een architectenbureau. Dit bureau wil via de website inzicht geven in de kwaliteiten en mogelijk eerdere projecten. Om dit te doen, deelt het architectenbureau plannen en tekeningen openbaar op de website. Het kan heel verleidelijk zijn om deze plannen of tekeningen te kopiëren en voor eigen doeleinden te hergebruiken. Dit mag dus niet zomaar. De content op de website van het architectenbureau is auteursrechtelijk beschermd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie