Afbeelding
Foto van Rebecca Varney via Pixabay

Welke alternatieven zijn er voor een open haard?

29 maart 2024 om 13:55 Partnercontent

Sinds de prijs voor aardgas fors steeg zochten mensen naar een alternatief om hun woning te verwarmen. We waren jarenlang gewend geweest dat gas spotgoedkoop was en dus hebben veel Nederlandse huizen centrale verwarming in alle ruimtes. Maar nu de prijs is gestegen en de winning van aardgas in Nederland stopt, kijken we toch wat kritischer naar de gasrekening. Het is vaak niet nodig om slaapkamers en hallen te verwarmen. Maar in de woonkamer willen we het natuurlijk wel lekker warm maken tijdens koude winterdagen. Een open haard kan daar een oplossing voor zijn. Maar niet iedereen ziet het zitten om een vuurtje te stoken in de kachel. Helemaal zonder gevaar is het ook niet, er kunnen vonken uit de kachel spatten of het vuur kan gaan roken. Er zijn gelukkig wel alternatieven.

Een pelletkachel gebruiken

Als je een open haard niet zo ziet zitten, dan kun je kiezen voor een pelletkachel. . Die brandt op smeulende pellets, kleine houten staafjes waar geen vlammen vanaf komen maar die smeulend branden en op die manier warmte verspreiden. Je vult de kachel met pellets en nadat deze zijn aangestoken doe je de kachel dicht en heb je er ook verder geen omkijken naar. Een pelletkachel kopen is ook een veilige optie als je jonge kinderen of huisdieren hebt die je liever niet in de buurt van een open haard hebt in verband met het risico op brandwonden. Een pelletkachel kan een gemiddelde woonkamer urenlang warm houden. Het enige dat je hoeft te doen is de aslade legen en de pellets weer bijvullen. Zowel een pelletkachel als de benodigde pellets kun je online kopen. Daarnaast zijn pellets te koop bij bouwmarkten.

Een gashaard aanschaffen

Je kunt ook een gashaard aanschaffen bij Haardenstore. Het voordeel van een gaskachel is dat je die specifiek aan en uit kunt zetten als de woonkamer moet worden verwarmd. Als je efficiënt met een gashaard omgaat gebruikt die vaak minder gas dan de ketel van een centrale verwarming. Gashaarden zijn er in alle soorten en maten. Je kunt er dus zonder moeite eentje vinden die in je interieur past en voldoende warmte geeft.

Wat als mijn huis van het gas af gaat?

Het kan nog wel wat jaren duren, maar er komt een moment dat we in Nederland ‘van het gas af gaan’. Dat betekent dat woningen op een andere manier verwarmd gaan worden. Vaak gebeurt dat met behulp van een warmtenet. Hiervoor kunnen radiatoren van een centrale verwarming worden gebruikt. Vaker wordt er gekozen voor een warmtepomp. Een elektrische vervanger of aanvulling op de bestaande cv-ketel. Door de woning te verwarmen met stroom ben je goedkoper uit, zeker als je die stroom zelf opwekt met zonnepanelen. Vanaf 2026 mogen bestaande cv-ketels niet meer worden vervangen maar moet er een warmtepomp komen. Voor sommige monumentale panden wordt een uitzondering gemaakt. Die uitzondering geldt ook voor huizen die op korte termijn op een warmtenet worden aangesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie