Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Aanpak polarisatie en discriminatie in Veenendaal

10 juli 2022 om 16:10 Overig

VEENENDAAL Een beleidsadviseur ‘Diversiteit en Inclusie’ moet preventief polarisatie en discriminatie in Veenendaal voorkomen. Hiermee heeft het college onder andere uitvoering gegeven aan de toezegging van de burgemeester over de aanpak tegen polarisatie. En de motie ‘Versterking anti-discriminatie’.

CDA, D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, DENK en ProVeenendaal gaven in de raad het college de opdracht meer te doen dan alleen het subsidiëren van een meldpunt tegen discriminatie. Zij zien graag een actieplan: ,,Waarin specifiek per discriminatiegrond, leeftijd, geslacht, etnische achtergrond, huidskleur, geloof, beperking en seksuele oriëntatie, de actie wordt uitgewerkt. En waarin specifieke preventie-activiteiten zoals voorlichting worden opgenomen die bijdragen aan het voorkomen van discriminatie en hate-crimes.” De partijen hadden geconstateerd dat circa 27 procent van de Nederlandse inwoners discriminatie ervaart en dat die zich in 53 procent laat zien in ongelijke behandeling. Tot negatieve bejegening en zelfs bedreiging, geweld, vandalisme of seksueel lastigvallen.

SAMENWERKING ,,Polarisatie in de samenleving hebben we afgelopen jaren zien toenemen onder andere omtrent het wel of niet vaccineren tegen corona en daarmee samenhangend ook op het gebied van afnemend vertrouwen in de overheid en wetenschap. Ook de Black Lives Matter protesten, aandacht voor het slavernijverleden en de Zwarte Pieten-discussie geven blijk van en zijn een bron van polarisatie in de samenleving. Naast aandacht voor bijvoorbeeld de rechten van transpersonen. Om polarisatie en discriminatie tegen te gaan, is rondom dit thema de samenwerking versterkt tussen de ambtenaren. Deze moeten leiden tot het ontplooien van activiteiten die zich op de lange termijn richten op het tegengaan van polarisatie en, daaruit voortvloeiende, discriminatie”, aldus het college.

MELDINGEN Veenendaal doet dit rondom haar thema ‘Veiligheid en Samenleving’ met verschillende maatschappelijke organisaties. ,,De insteek is preventief van aard. Dat betekent dat het netwerk gericht is op het wederzijds informeren over de dynamiek in de Veense samenleving. Op die manier houden we als gemeente structureel contact en wordt regelmatig kennis en informatie uitgewisseld.” Burgemeester en wethouders zullen onder andere meer ruimte en prioriteit geven aan meldingen over discriminatie registreren en de mensen die dit doen verder helpen met een luisterend oor en persoonlijk advies. Hiervoor heeft zij een bureau welke deze diensten voor de gemeente levert.

ACTIEPLAN ,,Vanwege de korte duur dat de medewerker ‘Diversiteit en Inclusie’ bij ons werkt, is het nog niet mogelijk een actieplan op te leveren. Daarnaast willen we graag dat de samenleving de kans krijgt bij te dragen aan de ontwikkeling van een dergelijk plan”, besluit het college. Uit oogpunt van diversiteit willen ze een aanpak die niet op één bepaalde groep is gericht. Door de inwoners en belangengroepen zoals religieuze genootschappen tot het COC mee te laten denken wil de gemeente niet alleen gebruik maken van de ideeënrijkdom van de Veense samenleving. Maar tevens door deze gezamenlijke aanpak te kiezen een draagvlak te krijgen voor een op te stellen actieplan.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie