Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

Op zijn pootjes terecht

7 september 2022 om 13:11 Opinie

VEENENDAAL Afgelopen week belde de aardige buurman van even verderop aan bij ons huis: ‘Volgens mij moet je even naar buiten komen, want de Dierenambulance wil jullie kat meenemen’. De schrik sloeg ons om het hart. Op m’n sloffen snelde ik – voor zover dat mogelijk is met pantoffels – naar buiten. In het parkje bij de Oude Kerk probeerden een man en vrouw in een soort geel-blauw politie-uniform onze kat in een kooitje te lokken. ‘Ho-ho’ riep ik, ‘Dat is onze kat! Wat is hier aan de hand’. ‘Oh’ antwoordde de dierenambulance-medewerkster ‘we hadden een melding gekregen dat hier kittens los liepen en dan halen wij die op’.

Na haar uitgelegd te hebben dat onze anderhalf jaar oude kat - nota bene gechipt ! - toch géén kitten was, wel een paar maanden geleden één kleintje had gekregen, maar dat die inmiddels bij een fijn gezin elders in Veenendaal is, keerde de rust een beetje terug. Er kwamen meerdere vragen tegelijk op in mijn hoofd. Wie had er eigenlijk gebeld? Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen even gecharmeerd is van huisdieren – honden of katten – in de buurt, maar om die dan gelijk te laten afvoeren vond ik wel wat ver gaan. Of was het gewoon goed bedoeld en hadden de mensen niet onze kat, maar andere echt zielige jonge kittens zien rondlopen en hadden zij met de beste intenties de dierenambulance gebeld? En kan een dierenambulance zomaar jouw huisdier meenemen, puur omdat ‘iemand’ ‘iets’ gezien heeft?

Toch thuis maar eens opgezocht. Huisdierenliefhebbers onder ons, ik kan u gerust stellen. Alleen een officier van justitie kan toestemming geven om een huisdier in beslag of in bewaring te nemen. Dit kan als gezondheid of welzijn van een dier ernstig in gevaar zijn. Dan moet de eigenaar – m.i. terecht – ook de kosten van dierenopvang vergoeden. De dierenambulancemedewerkers meldden dat de kat ook direct teruggebracht zou zijn als de chip uitgelezen was. 

Toch bleef ik het een vreemde gang van zaken vinden. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als onze kat meegenomen zou zijn en niet gechipt was geweest. Dan had ik echt een kater gehad. Desalniettemin alle waardering voor de goede bedoelingen van de vrijwilligers van de Dierenambulance. Op www.dierenambulancegeldersevallei.nl  leest u hoe u hun werk verder kunt ondersteunen.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkener.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie