Een artist impression van de nieuwe brandweerkazerne met de woningen.
Een artist impression van de nieuwe brandweerkazerne met de woningen. Mies Architectuur

Vragen over verdeling woningen bij Brandweerkazerne

13 april 2024 om 18:30 Nieuwbouw

VEENENDAAL Veenendalers mochten twee jaar geleden meestemmen over plannen voor een nieuwe brandweerkazerne en hieruit kwam een mooi ontwerp. De lokale politiek is daar nog steeds over te spreken, maar de verdeling van de soorten woningen was afgelopen week in de commissievergadering toch een discussiepunt. Vooral de SP en GroenLinks zien graag dat Veenendaal alsnog vasthoudt aan haar Woonvisie.

Het bestemmingsplan geeft naast de nieuwe brandweerkazerne ruimte voor het bouwen van 140 woningen. Ary Jan Breur (SP) brandde los over dit voorstel in relatie tot de Omgevingsvisie en tevens de Woonvisie van Veenendaal. Met het sturen op toevoegen van kleinere woningen en prijzen: ,,Het is een plan met 66 woningen, waarvan 22 middenhuur tot 900 euro per maand, 22 sociale koop tot 275.000 euro en 22 sociale koop tot de NHG-grens en dan nog eens 74 woningen voor de vrije markt. Echt sociale huur wordt wel in een zinnetje even genoemd: Op eigen initiatief is de ontwikkelaar voornemens om in samenwerking met Veenvesters 18 sociale huurwoningen te realiseren.’ Hij is dat dus niet verplicht.’’

BETAALBAAR

Daarbij ziet de SP dat er nog wel 5 sociale huurwoningen eerst moeten verdwijnen. En dat deze voorgestelde verdeling niet voldoet aan de behoefte van de inwoners. Kim Faber van GroenLinks geeft tevens aan dat er door de gemeenteraad was bepaald dat er per project of ontwikkeling 30 procent sociale huur zou moeten komen. Wethouder Engbert Stroobosscher wijst op de eerder gemaakte afspraken door de raad om de brandweerkazerne te kunnen herbouwen, waarbij een deel van deze kosten komen uit de nieuw te realiseren woningen. Daarom was eerder al besloten af te wijken van de Woonvisie om het project betaalbaar te maken en toch zijn er tevens nog betaalbare woningen opgenomen bij deze nieuwbouw.

GROEN

,,Na ontwikkeling van dit plan blijft het aandeel sociale woningbouw in het stationsgebied ruim boven het gewenste niveau van 30 procent”, is ook in het voorstel beschreven. Iris van de Laar (ProVeenendaal) zou wel de verdeling van de 66 betaalbare sociale of midden huurwoningen iets concreter zien. Rick Moerman van de ChristenUnie ziet een mooi plan van een brandweerkazerne met woningenbouw en ruimte voor groen. Marc de Jager (SGP) ziet het groen onder andere op het leefdek, maar de bestemming is officieel ‘wonen’. En vraagt zich af of dit daadwerkelijk groen zal blijven. De wethouder kan alleen naar voorbeelden in het centrum verwijzen, waar de groene leefdekken nu nog steeds een groene inrichting hebben.

DEELAUTO

Reinhart van der Borg (CDA) kwam met vragen over het OV dat langs het project moet rijden en de deelauto. Dit was tevens een punt voor Robin Palma (D66) die ziet dat veel steden uitgaan van 1 deelauto op 20 woningen, Veenendaal hier met 1 auto op 35 huizen. Henk Vernout (VVD) vindt de 140 woningen een mooie toevoeging en wil gaan als de brandweer en bouwen, bouwen, bouwen. Stroobosscher constateert dat de deelauto in Veenendaal nog niet in ingeburgerd om er nu al meer toe te voegen. SP, ProVeenendaal, PvdA, GroenLinks en D66 konden in de commissie nog niet instemmen met dit bestemmingsplan. Zij overwegen in de raadsvergadering te komen met aanpassingen in de verdeling van de type woningen tot het deelautogebruik.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie