Delia van Capelle en Marc Bossenbroek vullen het deelkastje aan de Markt 10 aan. Die wordt 's avonds weer binnen gezet.
Delia van Capelle en Marc Bossenbroek vullen het deelkastje aan de Markt 10 aan. Die wordt 's avonds weer binnen gezet. Martin Brink

Elke buurt in Veenendaal heeft een deelkastje: ‘Je zou het verhaal erachter willen weten, maar alles gebeurt anoniem’

12 oktober 2023 om 07:07 Maatschappelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL Het netwerk van deelkastjes in Veenendaal is op een haar na rond. Dat betekent dat in elke buurt een kastje met levensmiddelen of verzorgingsproducten is te vinden. ,,Volgende week komt er één aan de Karper in oost, de week erop wordt die aan de Otterlaan geplaatst”, zegt Marc Bossenbroek, diaconaal werker van de hervormde gemeente.

door Martin Brink

Hij is ook coördinator van de deelkastjes in Veenendaal. Dat doet hij overigens samen met verschillende partijen zoals buurtcoördinatoren, Veens Welzijn en de gemeente. Dan zijn er zo’n twintig kastjes in Veenendaal, verdeeld over alle wijken. Elf ervan zijn aangesloten bij de app buurtdeelkastjes Veenendaal, de overige zijn ontstaan vanuit particulier initiatief. 

Bossenbroek startte met de coördinatie van deelkastjes in zijn woonplaats Barneveld. ,,Ik merkte dat er geen cohesie was.” Daar bracht hij verandering in. Datzelfde concept rolde hij later uit in Veenendaal.

TUSSEN WAL EN SCHIP

Marc geeft onmiddellijk toe dat voedselbanken en deelkastjes eigenlijk overbodig moeten zijn. ,,Maar ik kan mij goed voorstellen dat je tegenwoordig tussen wal en schip valt. Dat je teveel verdient voor de Voedselbank en door allerlei kosten moeilijk rond kunt komen.” Deelkastjes zijn er voor iedereen, zonder aanzien des persoons. Men kan er iets uithalen maar óók iets in plaatsen. ,,Je zou wel eens het verhaal erachter willen weten maar dat kan natuurlijk niet”, zegt Melia van Capelle. 

ALLES GEBEURT ANONIEM

Met een groepje is zij verantwoordelijk voor de deelkast bij de ingang van de Westerkerk aan de Goudvink. Die functioneert nu sinds begin dit jaar. ,,We hebben wel eens mensen iets eruit zien halen. Dan zeggen we: maximaal vier stuks. Er was eens iemand die erg moeilijk een keuze kon maken. Maar tot een echt gesprek is het niet gekomen. We weten ook niet wie die personen zijn. Alles gebeurt anoniem. We zien ze meestal ook niet. Er worden ook geen briefjes achtergelaten waarop iets gemeld staat.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De deelkast aan de Markt 10 is weer van de nodige goederen voorzien. - Martin Brink

Ook Marc zou best achtergronden willen weten. ,,Om erachter te komen of de persoon wellicht verder geholpen kan worden.” Hij weet ook dat misbruik op de loer ligt. Het blijft erg moeilijk om daar wat tegen te doen. ,,Als steeds dezelfde auto bij verschillende deelkastjes op één dag wordt gezien, dan weet je het wel en zou je die persoon willen aanspreken. Maar dat gebeurt niet. Ik zeg altijd: als er dertig procent misbruik van maakt, dan is dat dan maar zo. Dan komt zeventig procent in ieder geval goed terecht. En daar gaat het om.”

BEVOORRADING

Om op het deelkastje aan de Westerkerk door te gaan zegt Melia: ,,Het is een grote kast en dan heb je snel de neiging om hem vol te zetten. Dat doen we dus niet meer. We kijken er regelmatig in en vullen het vervolgens aan. We kijken goed naar wat we er in stoppen. Vier dingen van hetzelfde werkt niet. Dan wordt dat in één keer meegenomen.”

Dit deelkastje wordt voor een belangrijk deel gevuld door gemeenteleden. Hoe komt dat zo? ,,Bij kerkbezoek nemen mensen vaak wat mee en dan hebben we weer een voorraadje. Van het startbudget van de diaconie konden we de eerste boodschappen kopen.”

Kees de Jong, voorzitter en aanspreekpunt van de diaconie in West, plaatste een oproep in het Veens Kerkblad dat er een deelkastje zou komen bij de kerk en dat hij gemeenteleden zocht die het leuk zouden vinden om daarbij te helpen. Het kastje is getimmerd door gemeentelid Piet van Kranenburg. Melia van Capelle: ,,We hebben een appgroep met vier personen om elkaar op de hoogte te houden. Met nog twee andere dames, Hetty en Wil, houden we het kastje bij. We kijken wat er nodig is, doen eventueel wat boodschappen van geld van de diaconie en kijken of er niks over datum in het kastje ligt. We komen éénmaal in de twee maanden bij elkaar om de gang van zaken te bespreken of eerder als er iets bijzonders te melden is.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het vullen van de deelkast bij de Westerkerk. - PR

APPGROEP BUURTDEELKASTJES

Marc Bossenbroek heeft als coördinator en beheerder van de appgroep ‘buurtdeelkastjes’ contacten met verschillende organisaties die goederen doneren. Hij verzamelt ze en heeft in het diaconaal centrum aan de Markt 10 een centrale opslag- en verdeelpunt ingericht. Daar worden ook andere goederen ingezameld zoals stiften en puzzels. ,,Goederen komen binnen ook via de stichting Leergeld die op 1 juli in Veenendaal van start is gegaan. Die maakt onderdeel uit van een landelijke stichting die opereert onder het motto: ‘Elk kind mag meedoen’. Wie het echt nodig heeft wordt met allerlei zaken ondersteund, een fiets bijvoorbeeld. Dan komt er iemand langs om daar verder over te praten.”

ORGANISATIE REINAERDE

De deelkastjes zelf laat hij maken via de organisatie Reinaerde. Ze worden volgens een uniform concept gemaakt. Marc zegt dat de beheergroep er ook voor is om goederen onderling goed te verdelen. ,,Hier aan de Markt wordt veel opgeslagen maar ik kan mij voorstellen dat als iemand teveel aan babyvoeding heeft, het dan wordt verdeeld. Zo gebeurt dat ook.” 

Marc heeft ook contact met de initiatiefnemers van buurtmoestuin Deelkruid aan de rand van Veenendaal in de wijk Petenbos. ,,Daar krijgen we groentes van zoals courgettes en wortels.” Een andere donateur is drogisterij Etos. ,,Onder meer die in De Ellekoot. Klanten kunnen producten kopen en in een aparte stelling laten plaatsen. De spullen halen we dan later op.” Een vermelding is ook de organisatie Netwerk voor Jou waard. Die hebben de samenwerking met de Etos opgezet, zijn medebeheerders van het kastje bij Markt 10 en zorgen bijvoorbeeld dat er iedere dinsdag vers brood van Bakkerij ‘t Stoepje in het kastje ligt. 

Melia vult aan: ,,Mijn man Chris plukt fruit in de Betuwe. Van de boer heeft hij toestemming om wat mee te nemen voor het deelkastje. Dan maken wij zakjes met stoofpeertjes en appels.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De kast aan de Westerkerk heeft een vast patroon: onderaan non-food, op de andere planken voedingsmiddelen. - PR

BENEDEN MODAAL

Als coördinator weet Marc dat er bepaalde kastjes zijn waar bijna niets wordt ingebracht, maar waar de producten wel gretig aftrek vinden. ,,Dat is bijvoorbeeld het geval bij buurthuis De Driehoek en bij De Poster.” Die staan in de wijken Dragonder-zuid en de Schrijverswijk, buurten waarbij het gezinsinkomen vaak beneden modaal is. ,,Wij zorgen er dan voor dat de kastjes worden aangevuld.” 

Om ook de jeugd bewust te maken dat er in de huidige tijd mensen zijn die een steuntje hard nodig hebben, werd er in de laatste Bijbelweek in de 10+-groep vanuit het Ichthus College een inzamelactie gehouden. Marc: ,,We maakten een soort van bingokaart met daarop producten vermeld. Zo gingen de kinderen op pad, de deuren langs om goederen op te halen. Dat werd een heel groot succes. Zo maakten we ze bewust van alles en de bingokaart zorgde voor het wedstrijdelement want natuurlijk wilden ze het zo snel mogelijk ‘vol’ hebben. Ik ben twee weken bezig geweest om de ingezamelde goederen te ordenen en te verdelen. Voor de kids was er een prijsje in de vorm van snoep beschikbaar.”

Markt 10 fungeert ook als verdeelpost voor de beheerders. ,,Zij kunnen hier hun voorraad aanvullen. Sommigen maken er gebruik van maar er zijn er ook die andere middelen hebben gevonden om ‘m te vullen. Die aan de Driemaster bijvoorbeeld heeft via een donatieplatform geld ontvangen waarmee ze even vooruit kunnen.” Om kennis met elkaar te maken en om tips uit te wisselen zijn de beheerders door Diana Schimmel, wijkcoach van Veens Welzijn, deze maand uitgenodigd in wijkcentrum Panorama.

Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie