Afbeelding
Natuur en Milieufederatie Utrecht

Proefpercelen voor nieuwe vorm van landbouw aangelegd bij boerderij Het Binnenveld in Rhenen

28 maart 2024 om 12:24 Duurzaamheid

RHENEN Een nieuwe, duurzame vorm van landbouw is in opkomst in de provincie Utrecht: agroforestry. Hiervoor zijn rondom het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in de afgelopen maand twee proefpercelen aangelegd. Eén van deze percelen, bestaande uit noten- en fruitbomen, ligt bij boerderij Het Binnenveld in Rhenen.

Het proefperceel op boerderij Het Binnenveld werd vandaag geopend in aanwezigheid van de Rhenense wethouder Bert Fintelman en Gijs de Kruif van Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op de boerderij werd een hoogstamboomgaard met appels, peren en kersen aangelegd. Verder werden rijen met verschillende noten- en fruitbomen geplant door agrariërs Roel van Dijk en Jeroen Valkenburg.

,,Als Nationaal Park zijn we enthousiast dat deze agrariërs bereid zijn om te investeren in agroforestry. Het exploiteren van bomen en struiken kan een mooie aanvulling zijn op de bestaande bedrijfsvoering en zal een positieve bijdrage leveren aan zowel ecologie als economie. We hopen dat het initiatief zal aanslaan en worden opgepakt door veel collega-boeren”, aldus De Kruif.

PROEFPERCELEN

Sinds 2023 helpt de Natuur- en Milieufederatie Utrecht agrariërs in en rondom Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug om agroforestry proefpercelen aan te leggen op hun terrein. Boeren kunnen op deze manier klein beginnen en experimenteren met elementen van agroforestry. Het proefpercelenproject is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Park Fonds Utrechtse Heuvelrug, welke initiatieven steunt die ten goede komen aan de natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in het gebied.

WAT IS AGROFORESTRY?

Agroforestry is een duurzaam landbouwsysteem waarin houtige gewassen, zoals notenbomen en bessenstruiken, gecombineerd worden met akkerbouw of veeteelt. De manier van landbouw biedt veel ecologische voordelen. Zo leidt het tot de verbetering van de waterhuishouding en het bodemleven en wordt het dierenwelzijn bevorderd. Het draagt tevens bij aan de ecologische weerbaarheid van de boerderij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie