Het team van Samen zingen op zondagavond: v.l.n.r. Ramon, Thomas, Hanna, Heine en Erik
Het team van Samen zingen op zondagavond: v.l.n.r. Ramon, Thomas, Hanna, Heine en Erik Lilian Steensma

Samen zingen op paaszondag: ‘Een feestelijke herstart van de zangavonden’

10 april 2022 om 08:48 Activiteiten

VEENENDAAL Tijdens Pasen, dit jaar op zondag 17 april, staan kerken wereldwijd stil bij de opstanding van Jezus Christus. Een feestelijke dag, ook in Veenendaal. ’s Avonds om 19.30 uur is er in De Open Hof een interkerkelijke zangavond, georganiseerd door Ramon Pol, Erik Westerhout en de overige leden van het team van Samen zingen op zondagavond.

door Lilian Steensma

Voorganger Ramon en organist Erik zijn al sinds 2003 de drijvende krachten achter het initiatief. Erik vertelt: ,,Er was destijds een groepje gemeenteleden van wijkkerk Aller Erf dat op zondagavond graag wat wilde zingen. Niet alleen psalmen en gezangen uit het traditionele ‘Liedboek voor de Kerken’, maar ook liederen uit bijvoorbeeld de zangbundel van Johannes de Heer en Opwekking. Omdat ik orgel speel, vroegen ze of dat bij mij thuis kon.”

DE MEENT Erik is gastvrij en had de groep best thuis willen ontvangen, maar het leek toch praktischer om die eerste zangavond, nu alweer bijna 20 jaar geleden, in de kerkzaal van verpleeghuis De Meent te houden. ,,Daar was ik namelijk organist, dus dat kon vrij makkelijk geregeld worden. We hebben toen twintig stoelen klaargezet. Wat schetste onze verbazing? Er kwamen toen al veertig mensen op af!”

Bezoekers hebben verschillende achtergronden. Hier vallen kerkmuren weg.

NEDERLAND ZINGT Het succes van de zangavonden hield aan. Er werd een klein team geformeerd, dat in de loop der jaren wat van samenstelling veranderde. Het huidige team bestaat uit Erik en Ramon en hun partners Heine en Hanna. Thomas, organist van de Pniëlkerk, is als tweede organist aan het team toegevoegd. ,,Tegenwoordig ontvangen we elke tweede zondag van de maand zo’n 180 mensen. Het is elke keer weer een feest”, vertelt Ramon. ,,Je zou ons de Veenendaalse versie van het tv-programma Nederland Zingt kunnen noemen, ook qua repertoire. Erik en Thomas begeleiden ons op orgel en piano en soms nodigen we een trompettist uit. Dat doet altijd wel wat, zo’n extra muzikant. Bezoekers hebben verschillende achtergronden. Hier vallen kerkmuren weg.”

FEEST VAN LEVEN Corona gooide de afgelopen jaren roet in het eten. Eerst konden de zangavonden helemaal niet doorgaan. ,,Toen het wel weer mogelijk was, kozen we ervoor om uit te wijken naar De Open Hof, het kerkgebouw aan het Ronde Erf in Dragonder-Noord. Daar kan meer afstand worden gehouden dan in de kerkzaal van De Meent”, aldus Erik. ,,Die coronaperiode ligt achter ons, gelukkig. De zangavond op eerste paasdag kun je zien als feestelijke herstart van de zangavonden. Zonder beperkingen. Pasen is het feest van de levende Heer die de dood overwon en dat gaan we sámen vieren.”

Erik en Ramon hopen dat Samen zingen op zondagavond vanaf september weer plaats zal kunnen vinden in De Meent. De zangavond op eerste paasdag is nog in De Open Hof, Ronde Erf 86 en begint om 19.30 uur. ,,Wees welkom”, besluit Ramon. ,,Ik denk dat we zullen beginnen met ‘U zij de Glorie’, dat lijkt ons wel toepasselijk. De avond duurt ruim een uur en tussendoor drinken we gezellig samen koffie. Schrijf het maar met grote letters op de kalender. We ontmoeten je graag.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie