Archiefbeeld ter illustratie
Archiefbeeld ter illustratie Pixabay

Alsnog parkeerverbod in Veenendaalse wijk De Pol

22 april 2024 om 12:45 Politiek Tips van de redactie

VEENENDAAL Burgemeester en wethouders hebben alsnog besloten tot het gaan instellen van een parkeerverbod op straat in de wijk De Pol. Eerder was deze beslissing gemaakt door een teamleider in het gemeentehuis, maar dit kan alleen wanneer er geen zienswijze is. Deze was er wel, doch bleek op een verkeerde plek terecht te zijn gekomen. Veenendaal stelt het verbod in voor parkeren op straat, buiten de parkeervakken die er na de herinrichting komen.

door Peter Kuijpers

,,Wijk De Pol willen we herinrichten. In deze herinrichting worden de verhardingen aangepakt, regenwaterriolen aangelegd om wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. En er worden BOSS-locaties aangelegd om te kunnen Bewegen, Ontmoeten, Spelen of te Sporten. De straten worden verkeersveiliger gemaakt en het groen wordt verbeterd. Om de circa 70 meter wordt een verkeersremmende maatregel getroffen in de vorm van drempels of verkeersplateaus op de kruispunten”, laat het college weten. Verder komen er parkeervakken, daarbuiten is het dan verboden auto’s te parkeren.

FOUT

Een bewoner was het niet eens met het parkeerverbod. ,,Helaas is gebleken dat er door een fout in ons zaaksysteem er brieven terecht zijn gekomen in een bak die door niemand werd uitgelezen. Tussen deze brieven zal ook uw zienswijze voor De Pol. Als gevolg hiervan hebben wij op 8 februari het verkeersbesluit genomen zonder daarin te reageren op uw zienswijze. U heeft hierop beroep ingesteld tegen het gepubliceerde verkeersbesluit”, vatten burgemeester en wethouders samen. De gemeente heeft, nadat zij deze fout had ontdekt, contact opgenomen en excuses aangeboden in een persoonlijk gesprek, waar de bewoner zijn zienswijze heeft toegelicht.

VERKEERSBESLUIT 

De wethouder heeft echter geconcludeerd dat het bezwaar geen reden is inhoudelijk een ander besluit te nemen dan al was gemaakt. Wel blijkt dat de organisatie deze niet had mogen maken, vanwege de ingediende zienswijze. Burgemeester en wethouders hebben nu alsnog naar het voorstel rond dit verkeersbesluit gekeken om daar zelf een beslissing over te nemen. De bewoner had bezwaar op het instellen van een parkeerverbod in de hele wijk. Omdat volgens hem het parkeren van auto’s voor opritten slechts op delen van de Mulderslaan en Buurtlaan-west gebeurt. Vooral rond de voormalige babywinkel.

VERKEERSVEILIGHEID 

De parkeerproblemen bij de Speeltuin zullen waarschijnlijk afnemen met de nieuw voorgestelde haakse parkeerplaatsen op de Buurtlaan-west. Veenendaal heeft echter andere redenen om een geheel parkeerverbod in te stellen: ,,Wij vinden het wenselijk om de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van de wijk verder te verbeteren door de parkeersituatie aan te passen. Tijdens de voorbereidingen van deze herinrichting zijn er door bewoners namelijk meldingen gemaakt dat er voor inritten geparkeerd wordt, waardoor bewoners met privéparkeergelegenheid hier geen gebruik meer van kunnen maken.” 

PARKEERVAK

Daardoor neemt de druk op de openbare straat toe en er zijn meldingen dat hulpdiensten niet langs geparkeerde auto’s kunnen. ,,Het klopt dat er momenteel inderdaad creatief geparkeerd wordt, dat er ook nu kan worden gehandhaafd en dat de problemen zich wellicht niet in elke straat in dezelfde mate voordoen. Maar met deze herinrichting willen we het foutparkeren juist tegengaan. Enkel herinrichten zonder het invoeren van het parkeerverbod voor de gehele wijk, leidt in onze ogen tot onduidelijkheid voor bewoners en bezoekers’’, besluit het college. Parkeren mag straks nog steeds, maar met het parkeerverbod op straat alleen in een parkeervak.

Myrthe de Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie